Zeker 16 monumenten in Limburg getroffen door wateroverlast
Ten minste zestien monumenten in Limburg zijn getroffen door de zware wateroverlast. Dat komt naar voren uit een eerste rondgang door kenniscentrum Huis voor de Kunsten Limburg. Volgens Marianne van der Elsen, adviseur voor Erfgoedorganisaties bij het centrum, wordt nog gekeken wat de opgelopen schade is. Tot nu toe is van drie kastelen, elf watermolens, de Nicolaas- en Barbarakerk in Valkenburg en museum Valkenburg bekend dat ze kampen met problemen door het water.
„We zijn nog druk bezig met het inventariseren van alle getroffen monumenten”, zegt Van der Elsen. In hoeverre de panden te maken hebben gehad met wateroverlast, verschilt volgens haar. „Het water kan een 0,5 meter hoog staan of hebben gestaan, maar het kan ook 1,5 meter zijn.” Wat de schade aan de monumenten is kan nog niet worden gezegd, stelt Van der Elsen.
Een van de getroffen watermolens is de monumentale Oliemolen in Heerlen. Een ouder echtpaar heeft een Bed & Breakfast in de molen. „Zij hebben niet een, maar twee keer te maken gehad met wateroverlast. Na de eerste keer kwam de volgende dag weer een vloedgolf. Het koppel is uiteindelijk door de brandweer uit het gebouw gehaald.”
Ook kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch, kasteel Wijlre en kasteel Den Halder in Valkenburg, hebben veel last van het water. Theo Oberndorff, coördinator Cultureel Erfgoed bij Huis voor de Kunsten Limburg, verwacht dat veel Limburgse kastelen zijn getroffen. „De meeste kastelen zijn gebouwd op het snijvlak tussen akkerland en rivierdal. Het risico op waterschade bij hoogwater is dan dus ook aanwezig.”
Het gaat onder meer om monumenten in Gulpen-Wittem, Heerlen, Valkenburg en Vaals. Volgens Van der Elsen is de lijst „nog lang niet compleet”.