Britse bevrijdingsdag is volkomen misplaatst
Met een toespraak zoals de Britse oorlogsleider Winston Churchill die hield aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wenste premier Boris Johnson maandag Freedom Day te beginnen. Hij wilde dat 19 juli een feestdag zou zijn, omdat het Verenigd Koninkrijk eindelijk bevrijd was van de coronabeperkingen. Maar de harde realiteit dwong hem van dit plan af te zien.
Met 48.161 besmettingen, zondag, is er ook weinig reden om feest te vieren. En voor 520.000 mensen die de afgelopen week de opdracht kregen om in quarantaine te gaan, omdat ze mogelijk in aanraking waren gekomen met een besmet persoon zou het ook heel wrang zijn als hun medeburgers uitbundig gingen feesten.
Voor Johnson zelf zou het overigens moeilijk zijn om deel te nemen aan de festiviteiten. Hij moet thuis blijven, omdat hij in contact is geweest met minister Sajid Javid van Volksgezondheid die na een volledige vaccinatie positief is getest. Een poging van de premier om onder die quarantaineplicht uit te komen, riep de woede bij de Britse bevolking op.
Ondanks dit alles houdt Johnson vast aan zijn plan om 19 juli te markeren als bevrijdingsdag. Vanaf maandag zijn alle coronabeperkingen opgeheven. De Britten kunnen wat de regering betreft weer gaan en staan waar ze willen.
Ondertussen leven er bij vele Britse wetenschappers en burgers grote zorgen. Uit peilingen blijkt dat zeker tweederde van de Engelsen de continuering van beperkingen zou toejuichen. Burgemeesters van verschillende steden hebben aangekondigd in hun eigen gemeente de mondkapjesplicht te willen voortzetten.
Weliswaar is er een groep Britse wetenschappers die voorzichtig optimistisch is omdat de link tussen een hoog aantal besmettingen en een hoog sterftecijfer goeddeels is verdwenen. Daar staat echter tegenover dat twaalfhonderd wetenschappers uit binnen- en buitenland Johnson in een open brief hebben verweten zijn eigen land en de wereld in gevaar te brengen door alle beperkingen los te laten.
Een groep conservatieve partijleden noemen 19 juli inmiddels ”Frimo”, afgeleid van van Freedom in Name Only (Vrijheid alleen in naam). Meer kan Johnson maandag zijn landgenoten ook niet bieden.
Dat mensen snakken naar een samenleving zonder beperkingen is begrijpelijk. Dat naarmate de pandemie voortduurt dat verlangen intenser wordt, is ook verklaarbaar.
De realiteit is echter dat de coronapandemie nog niet voorbij is. Daarom is het onverstandig de coronamaatregelen te laten varen. Het is dus nog veel te vroeg een bevrijdingsdag te houden. Zo’n feest nu doet in tweeërlei opzicht wrang aan. Het miskent de ernst van de actuele situatie en -gesteld dat de pandemie inderdaad voorbij zou zijn – dan is een dankdag meer op zijn plaats dan een bevrijdingsfeest. Wie even nadenkt over de enorme verliezen die door corona zijn te betreuren, kan alleen maar ontzettend dankbaar zijn als hijzelf is gespaard.