Dorpskerk Staphorst opent informatiecentrum Kerkzicht
De hersteld hervormde gemeente (hhg) in Staphorst krijgt vaak het verwijt gesloten te zijn. Tegenover de grootste dorpskerk van Nederland ging deze week, precies om die reden, gebouw Kerkzicht open. Belangstellenden kunnen er tekst en uitleg krijgen over het geloof, de kerk, tradities en gewoonten.
Buiten staat een picknicktafel, waar je even lekker aan kunt zitten, en er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Binnen loopt ouderling J. Talen rond. Hij is een van de twintig vrijwilligers die Kerkzicht bemensen, een gebouw dat in eigen beheer en door eigen leden voor dit doel is verbouwd.
De missie is voorlichting geven, mensen uitleggen wat de reformatorische geloofsovertuiging inhoudt en waarom de bijna vijfduizend leden van de hhg in Staphorst er zo veel kracht en steun uit putten. Talen: „We willen de deuren openen voor iedereen. Dit is wie we zijn en dit is wat we geloven. We willen niet evangeliseren, maar een goed gesprek over het geloof gaan we niet uit de weg. We hebben niks te verbergen. Laat de mensen maar komen en we leggen het uit.”
Er staan Bijbels in dertig talen en langs de wanden hangen informatiepanelen over de kerkgang die twee keer per zondag plaatsvindt, de doop, het heilig avondmaal en typisch kerkelijke tradities. Ook de hechte gemeenschap, het leven op de boerderij en de klederdracht worden uitgebreid belicht – hoewel de streekdracht cultureel bepaald is en niet religieus.
Lopend
Aan de expositie is veel aandacht besteed. „Twee keer per zondag trekt men op om door Bijbellezen, de preek en gezamenlijk bidden gesticht te worden”, staat er op een van de panelen. „Door middel van de preek wordt men vermaand (opgeroepen tot bekering), vertroost en gesterkt. Vooral in het verleden ging men massaal lopend, wat ook door de aanwezige klederdracht een indrukwekkend gebeuren was.”
De kerkenraad koos ervoor om minder gemakkelijke onderwerpen niet uit de weg te gaan. Achterin de zaal is een tijdbalk op de muur gezet. Hierop is de Bijbelse geschiedschrijving te zien. Dat de aarde zes millennia geleden zou zijn geschapen, klinkt veel mensen tegenwoordig vreemd en ongeloofwaardig in de oren: de wetenschap gaat uit van een aarde die honderden miljoenen jaren oud is. Toch kiest de Staphorster gemeente ervoor het uit te leggen. „Wij geloven wat er in de Bijbel staat, niks meer en niks minder”, zegt Talen. „De Bijbel is het enige fundament onder ons bestaan. Ik hoorde een vrouw eens wat zeggen over het verhaal van Jona in de vis. Ze zei: Als er had gestaan dat Jona de vis had opgeslokt, had ik het ook geloofd, want het staat in de Bijbel, het Woord van God. En zo is het. Het is geweldig dat er een God is Die alles heeft gemaakt en Die naar ons omziet. Het geloof geeft rust en vertrouwen.”
Interieur kerk
Een grote foto van het interieur van de kerk, waar bijna 2500 mensen in passen, hangt centraal in de ruimte. „We vinden het lastig om onze kerk te openen voor bezoekers, dat willen we niet, maar zo krijgen mensen toch een goed beeld”, zegt ouderling Talen.
Verder staan er tafeltjes, informatieboekjes, een kerkbank en een grote replica van de klokkenstoel die ook voor de voorloper van de Grote Kerk stond, die zich tot 1750 op een andere plek bevond. „Je mag hier ook gewoon even naar binnen lopen om lekker van de rust te genieten.”
Coronatijd
Je zou misschien verwachten dat de Staphorster kerkenraad tot de inrichting van het informatiecentrum besloot na het tumult dat vorig jaar oktober ontstond toen de vaderlandse pers naar het dorp uitrukte om vast te leggen hoe een paar honderd mensen in coronatijd naar de kerk gingen. Talen: „Het idee om dit te doen, dateert van eerder. We hebben dit pand een paar jaar geleden aangekocht, omdat het schuin tegenover de kerk ligt. Al snel ontstond het idee om het te gebruiken als informatiecentrum.”
Kerkzicht is een proef van de kerkenraad van de hersteld hervormde gemeente in Staphorst. Voorlopig is het voorlichtingscentrum in de maanden juli, augustus en september op woensdag, vrijdag en zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur.