Binnenland

Inspectie: blijf apneu-apparaat gebruiken, stoppen is riskant

Mensen met apneu die een apparaat van Philips gebruiken om in hun slaap goed te blijven ademhalen, kunnen daar het beste gewoon mee doorgaan. Tot die conclusie komen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de Centra voor Thuisbeademing.

ANP
16 July 2021 11:42

„De gegevens die op dit moment bekend zijn, wijzen niet op schadelijke effecten op de lange termijn”, melden de organisaties. „Onmiddellijk stoppen met het apparaat zou voor alle gebruikers grote risico’s met zich kunnen meebrengen.”

Philips waarschuwde onlangs voor het risico dat stukjes schuimrubber die in de apparaten zijn verwerkt kunnen loslaten. Ook zou er een chemische damp vanaf kunnen komen, met gezondheidsrisico’s tot gevolg. Uit de gegevens van de fabrikant „blijken geen acute risico’s op gezondheidsschade”, meldt de IGJ, die ook onafhankelijke deskundigen heeft geraadpleegd. In een advies meldt de inspectie dat deeltjes van de geluiddempende foam die kunnen losschieten „voor het overgrote deel” te groot zijn om in de longen te worden opgenomen. Als een deeltje loslaat, kan dat wel leiden tot een hoestbui.

Hoewel de inspectie nu geen bewijs ziet voor schadelijke langetermijneffecten, kunnen die ook nog niet worden uitgesloten. Daarom moet Philips nader onderzoek doen. Verder is duidelijk dat enkele factoren die de problemen kunnen verergeren, zoals een hoge temperatuur of het gebruik van schoonmaakmiddelen waar ozon in zit, in Nederland „hoogst waarschijnlijk niet aan de orde zijn”.

Philips gaat wereldwijd 3 tot 4 miljoen apparaten vervangen of het geluiddempende onderdeel vervangen. In Nederland gebruiken zo’n 50.000 apneupatiënten er een.

Mensen met apneu hebben tijdens hun slaap last van een stokkende ademhaling. Daardoor raakt hun slaap verstoord en zijn ze ’s ochtends niet uitgerust, met concentratieproblemen en prikkelbaarheid tot gevolg. Op langere termijn lopen patiënten onder meer een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk en diabetes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer