Opinie

In Haïti regeert de chaos

Met sommige landen lijkt het nooit wat te worden: het overgrote deel van de bevolking lijdt er honger, werk is er amper en de machthebbers zitten er niet voor het volk, maar uitsluitend om hun eigen zakken te vullen.

Hoofdredactie
15 July 2021 10:49
Haïttianen leggen bloemen voor het presidentieel paleis in de hoofstad Port-au-Prince nadat president Jonevel Moïse is vermoord. beeld AFP, Valerie  Baeriswyl
Haïttianen leggen bloemen voor het presidentieel paleis in de hoofstad Port-au-Prince nadat president Jonevel Moïse is vermoord. beeld AFP, Valerie Baeriswyl

Haïti is misschien wel het sprekendste voorbeeld van zo’n totaal mislukte staat. Het heeft al jaren de twijfelachtige eer het armste land van het westelijk halfrond te zijn. In de Caraïbische republiek leeft 60 procent van de 11 miljoen burgers onder de armoedegrens. Het is er een komen en gaan van dictators en corrupte presidenten. En dan wordt het land nog regelmatig getroffen door natuurgeweld.

Wat vorige week woensdag plaatsvond, was zelfs voor het armenhuis van Amerika extreem: 28 gewapende mannen bestormden in de nacht de woning van president Jovenel Moïse en schoten hem in zijn slaapkamer dood.

Omdat de commando’s zich als leden van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA presenteerden, legden Haïtiaanse veiligheidsagenten hun geen strobreed in de weg. Nadat de moord was ontdekt begon de jacht op de daders.

Een dag later verstrekte de politie de eerste informatie over de overvallers. De groep bestond uit 26 Colombianen en 2 Amerikanen met Haïtiaanse wortels.

Wie was hun opdrachtgever? Daarover kon de politie niets zeggen. Het leidde tot de meest uiteenlopende speculaties. De politieke oppositie werd als eerste genoemd, omdat die al vier jaar protesteert tegen de president die corrupt zou zijn geweest. Ook werd gesuggereerd dat misdaadbendes voor de moord verantwoordelijk waren. Geweld maakt in Haïti deel uit van de politiek.

Afgelopen dinsdag maakte de politie bekend het brein achter de moord te hebben gearresteerd. Het bleek te gaan om de 63-jarige Christian Emmanuel Sanon, die al enkele tientallen jaren in Florida als arts zou werken. Hij zou zelf president van Haïti willen worden.

Met de arrestatie van Sanon is de zaak waarschijnlijk opgelost, maar het verandert niets aan de problemen van Haïti. Wie moet Moïse opvolgen? Volgens de grondwet moet dat de hoogste rechter zijn, maar die is in juni aan corona overleden. Door het wegvallen van Moïse is er een machtsvacuüm ontstaan. Zoiets brengt altijd gevaren met zich mee, helemaal in een land waarin de chaos lijkt te regeren.

In het verleden is weleens gesuggereerd Haïti als 51e staat aan de Verenigde Staten toe te voegen. Aan een dergelijke oplossing zitten volkenrechtelijk diverse haken en ogen. Dit is geen reële optie. Bovendien is het nog maar de vraag of Washington wil.

Haïti moet in ieder geval op de een of andere manier worden geholpen, want de democratische krachten in het land zijn gewoonweg te zwak. Misschien is het een taak voor de Verenigde Naties. Nu wordt weleens gezegd dat honderd misdaadbendes het land regeren. Dat draagt niet bij tot een oplossing voor de mislukte staat.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer