Archief Bavinck digitaal beschikbaar
Het archief van de theoloog Herman Bavinck (1854-1921) is sinds deze week online raadpleegbaar. Dat maakte de The Neo-Calvinism Research Institute (NRI) dinsdag bekend.
Het instituut is verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen en werkt samen met Vrije Universiteit Amsterdam.
Het archief is raadpleegbaar via sources.neocalvinism.org. Op de site zijn ook het vorig jaar online opengestelde archief van Abraham Kuyper (1837-1920) en alle digitaal beschikbare uitgaven van Bavinck en Kuyper, inclusief de verschillende edities en vertalingen toegankelijk. Daarmee zijn de belangrijkste bronnen voor de kennis en studie van het neocalvinisme online beschikbaar op één website. Bavink en Kuyper stichtten in 1892 de Gereformeerde Kerken in Nederland en zijn beiden grondleggers van het neocalvinisme.
Met deze digitale presentatie van archief en publicaties van Kuyper en Bavinck wil NRI „belangrijke informatiebronnen over de personen, theologie, politiek, onderwijs, cultuur en sociaaleconomische thema’s van het neocalvinisme voor iedere onderzoeker en belangstellende waar ook ter wereld ter beschikking stellen.”
Het archief van Bavinck behoort tot de collectie van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlandse Protestantisme sinds 1800 (HDC), onderdeel van de universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Die collectie neemt een centrale plaats in bij het bronnenmateriaal over de geschiedenis van het neocalvinisme. Het bevat veel stukken over de Theologische School te Kampen, de Antirevolutionaire Partij, de Vrije Universiteit, de Doleantie, het christelijk onderwijs, Bavincks netwerk en zijn persoonlijke leven. Het archief telt ook onuitgegeven manuscripten, dagboeken en ongeveer duizend brieven.
Het online openstellen van het archief komt honderd jaar na het overlijden van Bavinck. Hij stierf op 29 juli 1921. De theoloog verwierf gezag met zijn vierdelige ”Gereformeerde Dogmatiek”. Die mag rekenen op een groeiende internationale belangstelling. Zijn uiteenzetting van de gereformeerde leer kreeg in 2008 een vertaling in het Engels. Een Koreaanse vertaling volgde in 2011.