Cuba blokkeert sociale media om protesten te smoren
De Cubaanse autoriteiten hebben meer dan honderd mensen gearresteerd en de toegang tot de belangrijkste sociale media afgesloten, waarmee tegenstanders van het regime een belangrijk communicatiemiddel kwijtraken. De regering hoopt met het indammen van de informatiestromen de grootste protesten in ruim 25 jaar te smoren, zegt een internationale organisatie die het internet monitort.
Het in Londen gevestigde NetBlocks maakt melding van grootschalige verstoringen van WhatsApp, Facebook, Instagram en Telegram. De communistische overheid kan dat relatief eenvoudig doen aangezien er een staatsmonopolie is. Sommige Cubanen kunnen de blokkade omzeilen via een VPN-verbinding.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep het Cubaanse leiderschap op alle vormen van communicatie te herstellen, zowel online als offline. De regering moet zich terughoudend opstellen jegens de protesten, de stem van het volk respecteren en arrestanten vrijlaten, zei een woordvoerder van het departement.
Na de grootschalige en zeldzame demonstraties van zondag tegen repressie, economische misère en medicijn- en voedseltekorten riep president Miguel Diaz-Canel ordetroepen en aanhangers op de betogingen neer te slaan. Volgens Amnesty International zijn zeker 115 mensen gearresteerd, onder wie prominente dissidenten en journalisten. Volgens andere bronnen zouden er mensen zijn gedood en vermist. De politie is binnengevallen bij een aantal activisten en journalisten. Er zijn berichten dat er nog kleinschalige demonstraties zijn.
Tijdens een protest afgelopen november voor artistieke vrijheid in Havana sneed de overheid ook sociale media af. Andere landen die protesten willen onderdrukken, hanteren die tactiek ook.