Koning: Peter R. de Vries gaf mensen recht
De slotdag van het staatsbezoek aan Duitsland verliep woensdag niet helemaal zoals gepland. Een dag eerder was „iedereen blij” vanwege het concert van het Concertgebouworkest om daarna „in een gat te vallen” vanwege het nieuws over de „laffe aanslag” op journalist Peter R. de Vries. De koning begon woensdag met het afleggen van een verklaring over het incident.
„We voelden ons hulpeloos en waren boos”, aldus koningin Máxima. Koning Willem-Alexander heeft De Vries nooit gesproken of ontmoet. Hij ‘kent’ hem alleen uit de media. De „allerbelangrijkste en meest bijzondere” eigenschap van De Vries is volgens hem „dat hij mensen die in een moeilijke positie zitten houvast gegeven heeft door er altijd voor ze te zijn. Hij heeft mensen die recht zochten en geen recht konden vinden altijd bijgestaan, en hen op zijn eigen manier recht gegeven.”
De koning heeft niet geaarzeld het staatsbezoek en het daarin opgenomen werkbezoek aan de deelstaat Berlijn af te maken. „Er stonden geen feesten op het programma en het was goed om dit af te sluiten.” Dat gebeurde met aandacht voor verschillende facetten van Berlijn, de laatste van de zestien deelstaten die sinds 2013 zijn bezocht. Het verregende uitstapje naar het landschapspark Herzberge was voor Máxima een opsteker. „Ik ben drie dagen in de stad, het is fijn weer wat groen te zien.”
Noorwegen
De koning sprak bij het afsluitende persgesprek van een „staatsbezoek dat acht jaar heeft geduurd.” Hij herhaalde de boodschap die hij eerder ook in de Bondsraad had uitgedragen: „Dit staatsbezoek was geen afsluiting maar het begin van iets nieuws.” Hij liep tegelijkertijd niet warm voor het idee de succesformule ook toe te passen op België door middel van werkbezoeken aan de verschillende landsdelen of zelfs alle tien provincies afzonderlijk.
In vergelijking met alle aandacht die Duitsland heeft gekregen komen de Belgen er bekaaid af. Volgens Willem-Alexander had dat gedeeltelijk een protocollaire reden. De Belgische koning Filip was enkele maanden na hem aangetreden en moest volgens de internationale spelregels daarom eerst op visite in Nederland. Dat is inmiddels alweer vijf jaar geleden.
Naar verluidt gaat de eerstvolgende koninklijke reis dit najaar naar Noorwegen, mits de coronasituatie dat toelaat. Om die reden zal een aankondiging nog wel even op zich laten wachten. Noorwegen, waar koning Harald in januari zijn dertigjarig regeringsjubileum vierde, stond vorig jaar al op de nominatie voor een staatsbezoek. Maar dat kon niet doorgaan.
Duits leren
In het persgesprek vertelde Willem-Alexander dat de drie dochters „in goed overleg” hebben besloten zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. „Dat wilden ze heel graag zelf. Ze willen hun vrijheid terug”, aldus de koning.
De prinsessen hebben Duits in hun vakkenpakket en Amalia heeft er ook eindexamen in gedaan. „Ga Duits leren, ga Duits spreken”, adviseerde de koning ook andere Nederlanders.