Economie

„Bij alarm sta je in no time op de rem”

Lex kwam onder een rechts afslaande vrachtauto. Dit kostte hem het leven. Het liet uitvinder F. Ton uit Dordrecht niet los. Hij ontwierp een dodehoekstrip voor vrachtwagens: de Lexguard. Woensdag ontving Ton de ID-NL Jaarprijs 2004 voor de Beste Uitvinding van het Jaar.

Petra Jongeneel
18 November 2004 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 01:53
ROTTERDAM – F. Ton, bedenker van de Lexguard, kreeg woensdag de ID NL Jaarprijs 2004 voor de Beste Uitvinding van het Jaar. Een rubberstrip aan de zijkant van een vrachtwagen zorgt ervoor dat het gevaar van de dode hoek voor vrachtwagens verminderd word
ROTTERDAM – F. Ton, bedenker van de Lexguard, kreeg woensdag de ID NL Jaarprijs 2004 voor de Beste Uitvinding van het Jaar. Een rubberstrip aan de zijkant van een vrachtwagen zorgt ervoor dat het gevaar van de dode hoek voor vrachtwagens verminderd word

„Toen het vriendje van mijn buurmeisjes om het leven kwam, realiseerde ik me pas goed dat spiegels en camera’s niet voldoende zijn om het zicht van een vrachtwagenchauffeur te verbreden”, vertelt Ton. De eigenaar van een bedrijf voor veiligheidssystemen ging twee jaar geleden met simpele techniek aan de slag. Ton legt zijn uitvinding uit: „Aan de zijkant van een vrachtwagen bevestig je een rubberstrip met daarin een warmtesensor, die samen met een magnetisch veld voelt of een persoon zich in de dode hoek bevindt. Als dit het geval is, geeft het systeem een vriendelijk voorsignaaltje aan de cabine. Als een fietser of voetganger daadwerkelijk in aanraking komt met de strip, gaat er een indringend alarm af.”

Het systeem is diverse malen in de praktijk getest. De uitvinder: „Als het alarm afgaat, staat de chauffeur in no time op de rem.”

Uit de circa 2500 vindingen die tijdens de jaarlijkse beurs Holland Innovation ter beoordeling worden ingediend, zijn er dertig genomineerden geselecteerd in zes categorieën. Naast de hoofdprijs zijn ook zes categoriewinnaars uit de bus gekomen. Woensdag presenteerden de genomineerden in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam hun uitvinding tijdens Holland Innovation.

Meer dan 1000 bezoekers konden bij debatten, workshops en uitvindingen hun hart ophalen. Onder het motto ”denken, durven en doen” ontwikkelde de dag zich tot een bundeling van het midden- en kleinbedrijf en kenniswerkers. NOVU, de beroepsorganisatie van uitvinders in Nederland, sloot tijdens Holland Innovation haar derde lustrum af. In het kader hiervan ging zij woensdag officieel van start met de site www.novuster.nl, een internetchecklist en toetsingssite voor mensen met ideeën. In minder dan tien minuten weten bezoekers of het ooit wat wordt met een geniaal idee.

J. C. van Dongen viel in de prijzen in de categorie Mens, Bouw en Omgeving met een speciale rollator, de Bob-up. Een uitkomst voor de groeiende groep ouderen. Vormden drempels en stoepen eerder een obstakel voor ouderen met rollator, met de komst van de Bob-up is dit verleden tijd. Een hangend hulpmiddel tussen de voorwielen zorgt ervoor dat het gevaarte zelf de hindernis neemt. Bijkomend voordeel is dat drempels binnenshuis niet meer verlaagd hoeven te worden.

De bewegingstechnoloog constateerde tijdens zijn werk in revalidatieklinieken dat de huidige rollator bij drempels veel problemen opleverde. Samen met twee collega’s paste hij het standaard vervoersmiddel aan. „Het was een opdracht die we onszelf gegeven hebben en een idee dat we in anderhalf jaar verder ontwikkeld hebben.”

De Bob-up, die nu op de markt gekomen is, kost in de winkel 75 euro. Een lichtgewichtrollator is echter duurder. Van Dongen geeft aan dat het de bedoeling is dat de speciale rollator meegenomen wordt in het verzekeringspakket.

De technoloog twijfelt er niet aan of de rollator zal aanslaan. „Bij het testen vonden de ouderen het fantastisch. We kregen zelfs telefoontjes van mensen die ouderen met een proefexemplaar door de stad zagen lopen.”

Liefhebbers van spaghetti konden woensdag hun lol op. Een speciaal ontworpen machine voorzag menig bezoeker van Holland Innovation van een bord spaghetti met saus. Projectontwikkelaar De Leeuw raakte acht jaar geleden betrokken bij de werkzaamheden van een Duitse fabriek waar verwarmingselementen voor laboratoriumdoeleinden werden gemaakt. De elementen konden snel druk en warmte opwekken, wat ideaal bleek voor een ontwikkelen van een zogenoemde kookkamer. Door de spaghetti hol te maken, kan heet water door de buisjes geperst worden en is het mogelijk dat binnen een minuut een portie spaghetti met saus uit de machine rolt. „Ideaal voor een 24-uurseconomie”, zegt De Leeuw. De uitvinder verwacht dat de machine vooral bij bedrijfsrestauranten in trek zal zijn. Een prijs in de categorie Household & Leisure heeft De Leeuw al in de wacht gesleept. Voor 12.500 euro mag je je eigenaar noemen van het speciale apparaat.

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken benadrukte woensdag dat creativiteit onderdeel is van innovatie. „Met uw vernieuwende ideeën groeit onze economie. Een goed idee is pas goed als mensen er wat mee doen”, zo spreekt zij de uitvinders in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam toe.

Luid applaus doorbreekt de stilte in de zaal als Van Gennip bekendmaakt wie dit jaar de beste uitvinding heeft gedaan. F. Ton, uitvinder van de Lexguard, krijgt een prijs van 7500 euro. De prijs werd voor de vijftiende keer uitgereikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer