SWO wil positie opnieuw bepalen
Het zogeheten SamenwerkingsOverleg (SWO) tussen plaatselijke christelijke gereformeerde, Nederlands gereformeerde en gereformeerde kerken vrijgemaakt wil zich gaan herpositioneren.
Dat zei voorzitter P. M. A. van Oord vanmorgen desgevraagd. Woensdagavond had het halfjaarlijkse overleg van het SWO plaats. Op de agenda stond onder meer de notitie ”Herpositionering SWO?” „Wat we zien is dat het aantal deelnemers afneemt”, schrijft hij hierin onder meer. „Het SWO dreigt een achterhaald en overbodig overleg te worden wat geen meerwaarde meer heeft en daardoor in de drukke agenda’s een steeds kleinere plaats krijgt.”
Om deze ontwikkeling te keren, werd in 2003 al besloten een vaste voorzitter aan te stellen: Van Oord, lid van de samenwerkingsgemeente cgk/Ngk in Almere. De vraag die woensdagavond centraal stond, was: „Welke inhoud willen we geven aan onze vergadering, anders gezegd: met welk doel komen we samen?” Volgens de notitie zijn verschillende opties mogelijk: informatief overleg, crisisoverleg, belangenoverleg en deskundigheidsoverleg.
Besloten werd een commissie te benoemen die contact gaat zoeken met het Gereformeerd Appèl (een gebedsbeweging voor eenheid in de GKV, CGK en NGK) en het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG). „Hoe kijken zij aan tegen het veld van samenwerking, wat zijn de onderwerpen die op dit moment een rol spelen?” De commissie zal voor de volgende vergadering, op 13 april, rapport uitbrengen. „We hopen dat die oriënterende gesprekken zullen leiden dat we de doelstelling opnieuw kunnen formuleren.”
Het SWO staat, aldus zijn website, open voor „alle christelijke gereformeerde, Nederlands gereformeerde en gereformeerde kerken vrijgemaakt die enige vorm van samenwerking kennen of die daar naar streven. Zij komen twee keer per jaar bijeen. Doel is onderlinge informatie-uitwisseling, advisering en bemoediging. Verder kan alles besproken worden wat de samenwerking beïnvloedt, in positieve of negatieve zin.”