Opinie

Een islamitische feestdag

Het waren dinsdag niet meer dan een paar regels op de voorpagina: Groenen pleiten voor islamitische feestdag. De vice-fractievoorzitter van de Duitse Groenen, Hans-Christian Ströbele, had tegenover het Duitse dagblad Die Welt verklaard dat hij in Duitsland een islamitische feestdag wilde invoeren. „Ik pleit voor een officiële feestdag, bijvoorbeeld aan het einde van de ramadan. Daar moet men dan een christelijke feestdag voor schrappen.”

18 November 2004 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Ströbele had ook een motief voor zijn voorstel: „Een islamitische feestdag betekent een maatschappelijke opwaardering voor de meer dan 3 miljoen islamieten in Duitsland. Juist zulke signalen moeten we afgeven na de aanslagen in Holland.” Minister van Milieu en partijgenoot Jürgen Trittin ondersteunde het voorstel: „Ik ben voor een islamitische feestdag in Duitsland. Welke? Daar moeten de moslims het maar over eens worden.”

Van zulke opmerkingen schrik je. Van de eerste reactie van de coalitiegenoot, de sociaal-democratische SPD, word je ook niet vrolijk. SPD-afgevaardigde Dieter Wiefelspütz: „Het idee is goed bedoeld, maar het past niet in de huidige economische situatie.”

Wil dat met andere woorden zeggen: Als het economisch beter gaat, moeten we een islamitische feestdag invoeren, maar nu niet? Het lijkt er in ieder geval wel op.

De christen-democraten lieten een ander geluid horen. „Het voorstel toont dat de Groenen aan hun naïeve multiculturele politiek willen vasthouden”, zei de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Günther Beckstein, van de CSU. „Die is allang stukgelopen op de realiteit. Vanwege onze West-Europese cultuur en traditie moeten we de christelijke feestdagen in het bijzonder beschermen. Dat kan niet gelden voor islamitische feestdagen.” De zusterpartij van de CSU, de CDU, moet al evenmin iets weten van een islamitische feestdag. „Dit is een door het christendom gevormd land”, zei Jörg Schönbohm, minister van Binnenlandse Zaken in Brandenburg. Bondsdagafgevaardigde Hartmut Koschyk (CSU): „De Groenen willen de culturele strijd uit Nederland naar Duitsland overhevelen.”

In Duitsland heeft men zich tot dusver niet veel zorgen gemaakt om islamitische fundamentalisten. Dat was ook niet nodig. De meeste islamieten die in Duitsland wonen, komen uit Turkije of Bosnië en hangen een gematigde vorm van de islam aan. Toch zijn onze oosterburen na de moord op Theo van Gogh op hun hoede, temeer omdat de politie contacten tussen islamieten in Duitsland en Nederland heeft ontdekt.

De invoering van een islamitische feestdag kan niet de oplossing zijn om mogelijk fundamentalistisch geweld in te dammen. Eveneens dinsdag pleitten SPD-minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily en de christen-democraten voor door de staat gecontroleerd islamitisch onderwijs op scholen. Dat klonk heel wat beter.

Maar daarmee is men er niet. Er zal meer moeten gebeuren om de rechtsstaat te beschermen. De regering in Berlijn zegt nog meer ideeën te hebben, maar dat het geld daarvoor ontbreekt. Dan zal men keuzes moeten maken. De democratische rechtsstaat moet in ieder geval worden verdedigd. Als Duitsers, maar vanzelfsprekend ook als Nederlanders, hebben we het recht de gedragsregels vast te leggen. Lange tijd zijn de West-Europese landen daar veel te terughoudend mee geweest. Het instellen van een islamitische feestdag is dan een volstrekt verkeerd signaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer