Economie

‘Toekomst OPEC+ wankelt door opstelling VAE’

De toekomst van oliekartel OPEC en diens bondgenoten als Rusland (OPEC+) staat onder druk nu de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) weigeren hun handtekening te zetten onder een nieuwe deal over productiebeperkingen. De diplomatieke strijd die wordt gevoerd zal niet alleen de olieprijs voor volgend jaar bepalen, maar ook de toekomst van de wereldwijde energie-industrie, aldus kenners van de markt.

ANP
5 July 2021 00:32

De VAE blokkeerde vrijdag een OPEC±deal om de productie ook te blijven beperken na april 2022, de datum die aan het begin van de coronapandemie werd overeengekomen, tenzij het land een hogere basis voor zijn eigen productiebeperkingen krijgt. Wel stemt de VAE ermee in dat vanaf augustus elke maand de productie met 400.000 vaten per dag wordt verhoogd. Een voorstel om de productiebeperkingen te verlengen tot december 2022 zou volgens de VAE apart moeten worden behandeld.

Daarmee dwingt Abu Dhabi zijn bondgenoten in een moeilijke positie. Of er wordt aan de eisen van het land voldaan, of het bondgenootschap wordt ontrafeld. Het uitblijven van een akkoord zou de toch al krappe markt verder onder druk zetten, met vermoedelijk stevige prijsstijgingen tot gevolg. Maar het kan ook de andere kant op gaan. Als OPEC+ uiteenvalt is het mogelijk ieder voor zich, waarbij landen de markten mogelijk overspoelen met olie. Daarmee zouden de prijzen, net als een jaar eerder, kunnen crashen. Dat kan dan weer tot een crisis in de oliesector leiden.

Zoals bij alle onderhandelingen is er mogelijk sprake van bluf. Eind vorig jaar opperde Abu Dhabi het idee om de OPEC te verlaten. Het land heeft daar nu vooralsnog niet mee gedreigd. Een exit zou vrijwel zeker een prijzenoorlog ontketenen en in dat scenario verliest iedereen, zo klinkt het. De onderhandelingen tussen de OPEC±landen worden naar verwachting maandag weer hervat.

Zondag gaf de Iraakse minister van Olie, Ihsan Abdul Jabbar, al aan dat Irak de OPEC-deal steunt om de olieproductie tot december 2022 te beperken. Tevens zei de minister te verwachten dat de olieprijs tot dan 70 dollar per vat zal blijven, of vlak daarboven. Irak gaf ook aan akkoord te zijn met het voorstel om deze beperkingen te versoepelen, door OPEC±landen toe te staan de productie vanaf augustus met 400.000 vaten per dag op te voeren.

Van de VAE is bekend dat ze meer olie wil oppompen nadat het miljarden uitgaf aan verhoging van de productiecapaciteit. Op een bepaald moment zullen de andere leden van de alliantie waarschijnlijk de nieuwe status van Abu Dhabi moeten erkennen.

De huidige productieovereenkomst van OPEC+ loopt af in april 2022. Saudi-Arabië en Rusland, met de steun van alle andere OPEC±landen, willen de overeenkomst verlengen tot eind volgend jaar. De VAE hebben het idee van een verlenging van de bredere overeenkomst afgewezen tenzij hun zogeheten baseline, de maximale olieproductie per dag, wordt verhoogd. Door die opstelling is het voorstel waarover Moskou en Riyad hebben onderhandeld, in feite in de prullenbak verdwenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer