Zendingsdag ZGG: Op zoek naar het hart van de Guineeër
„Guineeërs leven in de duisternis. Hun dagelijkse leven als moslim is verweven met tovenarij en waarzeggerij. Je vraagt je af: Wat gaat er om in hun hart? Maar meer dan wij is de Heere op zoek naar hun hart”, aldus Hanneke van der Blonk zaterdag.
Van der Blonk, zendingswerker in Coliah (Guinee), was een van de sprekers op de zendingsdag van Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) in Gorinchem. In de Evenementenhal waren 350 mensen bijeengekomen. Via de livestream waren zo’n 5000 belangstellenden ingelogd.
Onder de moslimbevolking van Coliah zijn de zendingswerkers van ZGG de enige christenen. „Dat wij anders zijn dan zij, roept bij moslims vragen op”, zei Van der Blonk. „Wij proberen Gods Woord te delen door kalenders met Bijbelteksten uit te delen, Bijbelteksten te zingen en Bijbels te verkopen. En bidden of de Heere door Zijn Woord in hun hart wil werken.”
Luka
P. Eikelboom, directeur van ZGG, ging in een ”column” op zoek naar „wat wij van de mensen in zendingslanden kunnen leren.” Zo draagt de 10-jarige Luka in Albanië de last mee van hen die onbekeerd zijn. „En wij?”, vroeg Eikelboom. Luka: „Ik bid voor mijn ouders of zij ook gered mogen worden.” „En wij?” Joanna zegt blij te zijn met haar relatie met Jezus, maar ongeloof en bijgeloof van haar familie weegt voor haar zwaar. „Daarom bid ik voor ze.”
Gebed is een stuurwiel en geen reservewiel, aldus Eikelboom. „Een uitspraak in Guinee luidt: Pak de Bijbel niet alleen vast met je vingers, maar omhels die ook. Hoe is dat bij ons?”
Angst
Via een liveverbinding sprak Jorge Chancay uit Ecuador de „zendingsvrienden” in Nederland toe. Vanuit het Spaans werd hij vertaald door Dick Korpel. Chancay sprak naar aanleiding van 1 Timotheüs 4:13: „Houd aan in het lezen, in het vermanen, in het leren, totdat Ik kom.”
In zijn jeugd leerden de ouders van Jorge angst voor God te hebben. „Doordat mijn moeder de Bijbel ging lezen, heeft de Heere in mijn hart gewerkt”, zei hij. Op zijn 24e deed het Woord kracht in zijn hart en is hij in kennis gegroeid. Chancay volgt nu in Ecuador de opleiding tot predikant.
Volgens hem wordt er in Ecuador weinig gelezen. Uitgevers van boeken en kranten stoppen er vaak mee. „Hier lezen we dat Paulus Timotheüs oproept dat niet te doen. Houd aan in het lezen, zegt hij. Dat is allereerst in de gemeente, in de eredienst. Kennis maakt ons als gelovigen sterker”, aldus Chancay. „Daarom is theologisch onderwijs zo belangrijk.”
Het vermanen of terechtwijzen waartoe Paulus Timotheüs oproept, moet volgens Chancay niet gebaseerd zijn op autoriteit of macht, maar op de Bijbel. Timotheüs moet zijn hoorders onderwijzen in de gezonde leer. „Voor ons in Ecuador is dat een les, want predikanten studeren niet veel.” De aanbevelingen die Paulus Timotheüs doet zijn volgens Chancay „weerspiegelingen voor ons eigen leven.”
Zendingswerkers
ZGG-communicatieadviseur Hanneke van Eckeveld ging in gesprek met zendingswerkers die in opleiding zijn om uitgezonden te worden. Het echtpaar Maarten en Gerdineke Baan uit Opheusden worden te zijner tijd als evangelist uitgezonden naar Guinee (Coliah). Truus Verweij uit Apeldoorn wacht op uitzending naar Ecuador en Esther gaat naar het Midden-Oosten.
Aan het begin van de zendingsdag zei ds. G. W. S. Mulder blij en verwonderd te zijn dat er weer een zendingsdag gehouden kon worden. De voorzitter van het deputaatschap zending stond stil bij de recente moord op 126 Nigerianen van de zusterkerk in Izi. „Izi is getekend door deze wandaad. Er heerst daar ontreddering en diepe rouw.”
In zijn openingswoord stond ds. Mulder stil bij Mattheüs 28:19b, „Lerende hen onderhouden alles wat ik u geboden heb.”
In zijn slottoespraak bepaalde zendingsdeputaat ds. W. Harinck de luisteraars bij Psalm 32:8: „Ik zal u onderwijzen, en u leren van de weg, die gij gaan zult; Ik zal raad geven, Mijn oog zal op u zijn.”