Hartstichting: snelle hulp bij beroerte van levensbelang
Wie bij zichzelf verschijnselen van een beroerte merkt, doet er goed aan meteen het alarmnummer 112 te bellen. Volgens de Hartstichting belt 60 procent nu eerst de huisarts. Daardoor komen ze drie kwartier tot drie uur later in het ziekenhuis terecht dan wanneer ze 112 bellen, met meer kans op blijvende invaliditeit.
Ook wacht een derde van de mensen sowieso vier uur of langer met het zoeken van hulp, meestal omdat ze de signalen van een beroerte niet herkennen. „Een beroerte doet meestal geen pijn en wordt dan niet altijd als spoedeisend ervaren”, zegt de hulporganisatie.
Omdat bij een beroerte snel handelen van levensbelang is, begint de Hartstichting een campagne om het publiek te informeren. Daarin worden onder meer tips gegeven hoe je een beroerte kunt herkennen.
Beroerte is een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Ieder jaar worden gemiddeld 40.000 Nederlanders erdoor getroffen en overlijden er 9200 mensen aan de gevolgen. Een groot deel houdt aan de beroerte blijvende beperkingen over, zoals verlamming, spraakproblemen en coördinatiestoornissen.