Iraniërs uiten onvrede over verkiezingen bij ambassade Den Haag
Aanhangers van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI) hebben zich donderdag verzameld voor de poorten van de Iraanse ambassade in Den Haag. Zij betogen tegen de Iraanse regering en de aankomende verkiezingen in het land. „Wij zijn de stem van het Iraanse volk voor vrijheid en democratie”, vertelt Shahin Sultany Taied van de Vereniging Iraanse Academici in Nederland.
„Weg, weg, weg!”, roepen ongeveer dertig betogers voor de ambassade. Ze dragen gele vesten, Iraanse vlaggen en borden met de oproep de presidentsverkiezingen vrijdag in het land te boycotten.
De stembusgang is omstreden omdat de meeste potentiële kandidaten zijn afgekeurd. Dit is gedaan door de Raad van Hoeders, die vooruitstrevende hervormers moet weren bij verkiezingen. Een deel van deze raad is benoemd door de ayatollah van Iran, die meer macht heeft dan de president.
Verkiezingen veranderen daarom niets in het land, meent Taied. „Alle kandidaten zijn conservatief en staan achter de ayatollah.” Wie er ook gekozen zou worden, de hervormingen die Taied zou willen zien zouden uitblijven.
De verwachte winnaar is opperrechter Ebrahim Raisi. Activisten zeggen dat hij in de jaren 80 als aanklager nauw betrokken was bij duizenden politieke executies. Raisi zelf heeft tegengesproken daar persoonlijk bij betrokken te zijn geweest, maar dat gelooft niet iedereen. „Dit kan gewoon niet”, vertelt een betoogster, die meerdere familieleden verloor bij deze executies.
Ze is niet de enige nabestaande van politieke slachtoffers die aanwezig is. Naast haar staat een man die met zijn aanwezigheid wil oproepen om de verkiezing te boycotten. Hij vertelde dat zijn broer en zus als politieke gevangenen zijn gemarteld. Zijn broer zou uiteindelijk zijn opgehangen.
Andere demonstranten hebben vergelijkbare verhalen. Zo vertelt er een dat zijn tante is vermoord in Iran. De „aanstelling” van Raisi is volgens hem een troef van de ayatollah om zijn macht te houden, terwijl het volk verandering wil.