Kerk & religie

Dr. A. Neele: Zoek als kerk verbinding met de niet-christelijke leefwereld

Spreek als kerk in de 21e eeuw geen archaïsche taal, maar zoek verbinding met de niet-christelijke leefwereld, vindt dr. Adriaan Neele. Moderne Franse denkers kunnen daarbij helpen.

Klaas van der Zwaag
12 June 2021 09:48
De campus van het Puritan Reformed Theological Seminary (219 studenten uit 30 landen) in Grand Rapids (VS). Rechts op de voorgrond de studentenhuisvesting en links de pastorie van dr. J.R. Beeke.  beeld PRTS.
De campus van het Puritan Reformed Theological Seminary (219 studenten uit 30 landen) in Grand Rapids (VS). Rechts op de voorgrond de studentenhuisvesting en links de pastorie van dr. J.R. Beeke.  beeld PRTS.

Dr. Neele: „Zij verwoorden diepe inzichten in de menselijke ervaring van liefde, lijden en dood en openen onze ogen voor de waarde van meditatie, gebed en geestelijke Schriftlezing.”

Dr. Neele is hoogleraar theologie aan Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS) (Grand Rapids, VS) en Yale University (New Haven, VS). Hij is bij PRTS verantwoordelijk voor de nieuwe opleiding in de homiletiek en betrokken bij de oprichting van het ”Global Center of Reformed Preaching”.

Neele promoveerde in 2005 in Utrecht op de vroomheid bij Petrus van Mastricht (1630-1706). Voor zijn nieuwe proefschrift, dat hij dinsdag aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) verdedigt, verdiepte hij zich in de moderne Franse filosofen Jean-Louis Chrétien, Michel Henry, Emmanuel Falque, Jean-Yves Lacoste en Jean-Luc Marion. Hij vergelijkt hen met de protestantse en rooms-katholieke traditie ten aanzien van de thema’s openbaring, gebed en Heilige Schrift. De promotie van Neele aan de TUA opent de deur naar een geaccrediteerde studierichting homiletiek aan PRTS, inclusief het promotierecht daarin, zo meldt PRTS-rector dr. J. R. Beeke blij.

17209940.JPG
Dr. A. Neele m.. beeld PRTS

De bestudeerde Franse filosofen zijn volgens Neele waardevol met het oog op een meditatief lezen van de Schrift, gevoed door gebed en religieuze ervaring (contemplatie), „allemaal onmisbaar verbonden met de voorbereiding van een preek. Deze denkers zijn op zoek naar gedeelde menselijke levenservaringen met christenen. Zij zetten zich in voor een intellectueel geloofwaardige communicatie van het Evangelie in deze tijd. In feite is het christendom volgens hun filosofische opvatting de meest redelijke religie, die serieus moet worden genomen.”

Kan dat zomaar: moderne –vaak rooms-katholieke– denkers en puritanisme, verenigd rond het begrip contemplatie?

„Het gaat erom dat je ten aanzien van de Schrift vraagt: Wat doet deze tekst met mij en niet wat moet ík met deze tekst doen? Vanuit die houding kun je ontdekken dat ook anderen buiten je geloofstraditie diep geraakt worden door de Schrift en die ervaren als een echt, levend Woord, gesproken door de levende God. Het biedt opening naar een op geestelijke ervaring gericht lezen van de Schrift, waarbij ook de noties van proeven en smaken wie God is aan de orde komen.”

Het rijke erfgoed van de katholiciteit van het christendom, de Bijbelse, gereformeerde en bevindelijke theologie, ligt Neele na aan het hart, zegt hij. „We leven echter in de 21e eeuw. Een recycling of verheerlijking van het verleden, in theologie en taalgebruik, doet geen recht aan de schatten in de katholieke christelijke traditie en is niet nuttig voor het aanpakken van de problemen waarmee we in deze eeuw worden geconfronteerd. Een archaïsche taal is een belemmering voor de verkondiging van het Evangelie van zonde en genade.”

Wat heeft de gemiddelde predikant aan uw proefschrift?

„Ik hoop dat hij in plaats van het voorzitten van vele commissies en kerkvergaderingen eraan herinnerd wordt dat zijn eerste en belangrijkste opdracht dienaar van het Goddelijke Woord is. Het lezen, mediteren, bidden en overpeinzen van de Schrift kost tijd, uren en uren. Dan wordt een nieuwe preek geboren, een frisse preek, omdat je Jezus hebt gezien. Zijn gehoor zal Hem dan ook op een nieuwe
en frisse manier kunnen ontmoeten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer