live
Binnenland

RIVM meldt 1265 nieuwe besmettingen en één nieuw sterfgeval

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie12 June 2021 08:13

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

Geen besmetting of sterfgeval in verpleeghuizen

In alle Nederlandse verpleeghuizen is het afgelopen etmaal geen nieuwe coronabesmetting en geen nieuw sterfgeval als gevolg van het coronavirus geconstateerd, schrijft NU.nl. Het is voor de eerste maal sinds het begin van de crisis in maart 2020 dat dit het geval is, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid aan de nieuwssite.

Volgens een woordvoerder is dit goede nieuws vooral te danken aan het vaccineren van de bewoners van de verpleeghuizen.

Thaise koning kookt voor zorgmedewerkers

De Thaise koning Vajiralongkorn heeft maaltijden gekookt voor zorgmedewerkers. Dat deed de 68-jarige vorst samen met zijn bijvrouw Sineenat Wongvajirapakdi in de hoofdstad Bangkok.

De koning heeft onder meer grote pannen met rijst bereid en groenten en vlees gebakken voor het zorgpersoneel. Er was speciaal voor de gelegenheid een tijdelijke keuken opgetuigd. De maaltijden werden verstrekt aan onder anderen inwoners van Bangkok en zorgprofessionals die op de corona-afdelingen werken. Er wordt al sinds eind mei gekookt in de tijdelijke keuken en er zijn sindsdien al meer dan 44.000 maaltijdpaketten uitgegeven.

Thailand kampt momenteel met een nieuwe opleving van het coronavirus. Deze derde golf is de heftigste tot nu toe: 80 procent van de 179.688 registreerde besmettingen is afkomstig uit de afgelopen periode.

Surinaamse regering deelt 80.000 voedselpakketten uit

Drie Surinaamse ministers hebben zondag 1100 voedselpakketten uitgedeeld aan inwoners van het westelijke district Coronie. Voor heel Suriname zijn tachtigduizend pakketten gereserveerd. De pakketten zijn bedoeld voor mensen die schade hebben geleden door de wateroverlast of als gevolg van de coronacrisis krap bij kas zitten, meldt de voorlichtingsdienst van de regering in Paramaribo.

De ministers van Defensie, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, en van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken vertrokken zondagochtend naar het kokosdistrict, zoals Coronie wordt genoemd. Daar zijn veel gebieden onder water gelopen na zware regenval.

De corona-uitbraak met vele lockdowns heeft vooral veel kleine ondernemers omzet gekost. „We zitten met z’n allen in een moeilijke situatie”, zei defensieminister Krishna Mathoera bij het uitdelen van de pakketten. „We hebben een Covid-crisis, een economische crisis en het probleem van wateroverlast. Maar we zullen niemand in de steek laten. Als regering zullen wij ons best doen zo snel mogelijk hieruit te komen”, aldus Mathoera.

Het pakket bestaat uit rijst, olie, suiker, zout, aardappelen, uien, knoflook, sardines en gele erwten.

Burgemeester Moskou voert ‘niet-werk week’ in wegens corona

Burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou voert een ‘niet-werk week’ in om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 15 en 19 juni komt het werk in de Russische hoofdstad goeddeels stil te liggen, meldde Sobjanin op zijn website.

Verder moeten alle horecagelegenheden in Moskou tot 20 juni elke dag om 23.00 uur sluiten. Ook gaan alle speelplaatsen en sportveldjes in de parken voorlopig op slot.

Sobjanin kondigde enkele dagen geleden al aan dat de stad strenger gaat controleren of mensen wel mondkapjes en handschoenen dragen in publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer. Op overtreding staat een boete.
De autoriteiten registreerden zaterdag voor de hoofdstad 6700 nieuwe gevallen. Niet eerder dit jaar zijn er in Moskou op één dag zo veel besmettingen gemeld.

Rusland sloeg zichzelf eerder op de borst voor zijn aanpak van de pandemie en de snelle ontwikkeling van een vaccin, maar de toon is nu anders vanwege een forse toename van het aantal coronabesmettingen. Het land heropent daarom speciale Covid-ziekenhuizen om de groeiende toestroom van patiënten aan te kunnen.

Mars tegen coronamaatregelen trekt duizenden demonstranten
ANP-432475194.jpg
beeld ANP, Sem van der Wal
Ongeveer 2500 demonstranten liepen zaterdag in Apeldoorn mee met de mars van Police for Freedom tegen de coronamaatregelen. Vanwege de drukte vroeg de gemeente Apeldoorn aan bezoekers om het centrum te mijden.

De actiegroep Police for Freedom zegt voor „de menselijke verbinding” te staan en onder anderen politie, marechaussee, artsen, zorgpersoneel, docenten en journalisten te vertegenwoordigen. Initiatiefnemer Dennis Spaanstra zei verrast te zijn door de opkomst. „Het zijn er zeker duizenden.” In juli wil de groep een nieuwe demonstratie houden. De Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19, waarin onder meer een mondkapjesplicht is opgenomen, noemde hij ‘een tikje totalitair’.

De mars van 6 kilometer begon rond 12.00 uur bij sportpark Orderbos en eindigde daar tegen 14.30 uur. Sommige actievoerders droegen een verplegersuniform of militaire kleding. Tijdens het lopen werd er voortdurend „liefde, vrijheid, democratie” geroepen, mensen omhelsden elkaar en er werd gedanst en gezongen. Op spandoeken stonden teksten als „Blijf van de kinderen af” en „Coronavaccin is gif”. Tientallen agenten hielden de stoet in de gaten, in enkele zijstraten stonden arrestantenbusjes opgesteld.

Burgemeester Ton Heerts zegt in een verklaring dat alles goed is verlopen. „Demonstreren is een grondrecht. Daarvan is vandaag op een juiste manier gebruik gemaakt.” De gemeente meldt dat alle gemaakte afspraken zijn nagekomen door de demonstranten.

Heerts verleende onder strikte voorwaarden toestemming voor de mars. De organisatie was verantwoordelijk voor de veiligheid, de orde en het naleven van de coronamaatregelen. Het is de eerste keer dat de actiegroep toestemming kreeg om te demonstreren.

Police for Freedom is niet onomstreden, omdat de meeste deelnemers zich niet aan de coronaregels houden en zelden mondkapjes dragen. Eerder dook de groep onverwacht op in Barneveld, nadat demonstraties in Hilversum en in Apeldoorn waren verboden. In Barneveld maakte de gemeente met een noodverordening een einde aan de bijeenkomst.

RIVM meldt 1265 nieuwe besmettingen en één nieuw sterfgeval

Het RIVM meldt zaterdag 1265 nieuwe coronabesmettingen. Dat is het laagste aantal sinds 13 september. Het aantal sterfgevallen steeg met één. Het gaat om iemand uit de gemeente Roosendaal.

Dat wil niet zeggen dat deze persoon afgelopen etmaal is overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd.

Het aantal nieuwe besmettingen is zaterdag ook flink minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 1502 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd.

Vorige week zaterdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nog 2124 nieuwe positieve gevallen. De laatste zaterdag van mei waren dat er nog 3351.

Het aantal nieuwe gevallen is zaterdag net iets hoger dan 1222. Als het besmettingscijfer onder dat aantal zakt, blijven we voor het eerst sinds september onder de signaalwaarde van 7 positieve tests per 100.000 inwoners. Daarboven gaan de ‘alarmbellen’ van de overheid rinkelen, omdat het aantal besmettingen dan kan leiden tot veel ziekenhuisopnames.

In Rotterdam kwamen afgelopen etmaal 70 nieuwe coronagevallen aan het licht. In Amsterdam waren dat er 68 en in Den Haag 65. In Utrecht kregen 28 mensen een positieve testuitslag en in Almere 17.

Weer minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is ook zaterdag weer gedaald. In ziekenhuizen liggen nu 672 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat waren er vrijdag 729.

De verpleegafdelingen tellen nu 403 mensen met Covid-19. Dit zijn er 45 minder dan op vrijdag (448). Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalt voor de twintigste dag op rij. Intensivisten en verpleegkundigen behandelen daar nog 269 mensen, 12 minder dan op vrijdag (281).

Het gemiddelde aantal opnames blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 51 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensivecare- of verpleegafdeling.

De leegloop van de ziekenhuizen is al een paar weken aan de gang. Eind april behandelden de ziekenhuizen nog meer dan 2700 coronapatiënten.

Ondanks het dalende aantal coronagevallen in de ziekenhuizen, worden patiënten nog steeds verdeeld over de regio’s, meldt het centrum. „Dat doen we voor een gelijke toegang tot ziekenhuiszorg voor alle patiënten in ons land én voor een gelijke uitgangspositie van de regio’s voor inhaalzorg.” Afgelopen etmaal werd één patiënt verplaatst naar een andere regio.

Bijna half miljoen vluchten minder sinds begin virusuitbraak
ANP-432336144.jpg
Een Argentijs vliegtuig vol met Russische Spoetnik V-vaccins landt op het vliegveld van Buenos Aires. beeld AFP, Juan Mabromata

Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding ervan in te dammen, zijn van en naar Nederland bijna een half miljoen vluchten minder uitgevoerd. En waarschijnlijk gaat het ook nog jaren duren voordat het vliegverkeer weer op het niveau van voor de crisis zit, meldt de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol in een rapport over Nederland.

De daling van het aantal vertrekkende en aankomende vluchten vanaf 1 maart 2020 komt neer op 487.000. In heel vorig jaar ging het aantal vluchten met zo’n 55 procent omlaag. Inmiddels zou sprake zijn van gemiddeld 778 vluchten per dag. Dat is ongeveer 57 procent minder vergeleken met 2019 in dezelfde tijd van het jaar.

Daarmee is de daling dit jaar dus nog iets groter geworden dan de gemiddelde terugval van vorig jaar. Daarbij speelt mee dat het cijfer over 2020 nog enigszins omhoog wordt getrokken door de eerste weken van maart, voordat de pandemie pas echt uitbrak, en het beperkte herstel van het vliegverkeer in de zomer.

Bij zijn prognose voor de komende jaren hanteert Eurocontrol verschillende scenario’s, afhankelijk van het tempo van de vaccinatiecampagne. Hoe dan ook zal het aantal vluchten voor 2024 nog niet op het niveau terug zijn van 2019, denkt de luchtverkeersleider. In het meest waarschijnlijke scenario komt het aantal vluchten dit jaar uit op zo’n 44 procent van het niveau van het laatste jaar voor de crisis. Volgend jaar zou dat verbeteren tot 69 procent, in 2023 gaat het dan om 81 procent en in 2024 om ongeveer 93 procent.

Advertentie

‘Londen stelt opheffen laatste coronaregels maand uit’
ANP-431783602.jpg
beeld EPA, Andy Rain

De Britse premier Boris Johnson stelt het opheffen van de laatste coronabeperkingen in Engeland vermoedelijk een maand uit vanwege de snelle verspreiding van de zogenoemde Delta-variant van het virus. Volgens de oorspronkelijke planning zouden er op 21 juni finale versoepelingen komen, maar Britse media melden dat die maatregel wordt uitgesteld tot 19 juli.

Het uitstel zou nodig zijn om tijd te winnen voor het meten van het effect van de besmettingen op de ziekenhuisopnames en om meer mensen een tweede vaccinatie te geven, meldde The Guardian. Parlementariërs van de Conservatieve Partij van Johnson zouden steeds pessimistischer zijn geworden over de mogelijkheid verder te versoepelen. De verwachting is dat Johnson maandag de knoop doorhakt.

In het Verenigd Koninkrijk raken steeds meer mensen besmet met de Delta-variant. Bij 90 procent van de mensen die nu positief testen op het coronavirus, wordt deze variant vastgesteld. Begin mei was dat ruim een kwart. De Delta-variant is mogelijk 60 procent besmettelijker dan de voorheen dominante Alpha-variant. Vrijdag werden in het Verenigd Koninkrijk in totaal 8125 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds februari.

Wegens zorgen om de nieuwe coronavariant moeten reizigers die met ingang van dinsdag vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland aankomen verplicht in quarantaine.

Geboortejaar 1992 mag prikafspraak maken
ANP-426826635.jpg
Geboortejaar 1992 mag prikafspraak maken

Mensen die zijn geboren in 1992 kunnen per direct een afspraak maken voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Deze groep krijgt vanaf dinsdag ook nog de uitnodigingsbrief per post, maar kan dus nu al een afspraak inplannen. In totaal zijn er ruim 229.000 mensen geboren in 1992.

Vrijdag waren de eerste twintigers aan de beurt. Mensen die in 1991 zijn geboren, konden vanaf vrijdag een afspraak maken.

‘Ex-partners Van Lienden worstelen met erfenis mondkapjesaffaire’
ANP-348971081.jpg
Pieter Zwart in 2016. beeld ANP, Lex van Lieshout

Bedrijven en personen die belangeloos hielpen bij de non-profitstichting van Sywert Van Lienden beraden zich op vervolgstappen nu blijkt dat hij achter hun rug miljoenen verdiende. Het bedrijf Coolblue heeft bijvoorbeeld ruim 400.000 euro aan voorschotten verloren, meldt de Volkskrant.

Ongeloof, woede en verbijstering. Dat overheerst bij bedrijven en personen die nauw betrokken waren bij die stichting, Hulptroepen Alliantie. Zij hadden belangeloos tijd en geld in het project gestoken om mondkapjes voor de zorg naar Nederland te halen. Maar de
initiatiefnemers, onder wie Van Lienden, verdienden in het geheim miljoenen, schrijft de krant.

Zo zou het bedrijf Coolblue een webshop voor de mondkapjes hebben opgezet en ook de orderverwerking en verzending zelf hebben betaald. Topman Pieter Zwart zou een half miljoen euro hebben bijgedragen aan de stichting. Dat geld zou terugkomen, maar Coolblue schreef uiteindelijk 400.000 euro af.

„Het is nooit in me opgekomen dat ze het geld konden terugbetalen”, zegt Zwart. „Ik dacht: die jongens hebben hun baan opgezegd om iets moois op te bouwen, dan wil ik ze niet gaan plukken. Ik had me erbij neergelegd dat we dat geld moesten afschrijven. We wilden iets goeds doen, onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, maar dan blijkt een jaar later dat er buiten ons om een deal met de overheid is gekookt via een commerciële bv. Dat moest ik lezen in de Volkskrant. Ik kon het niet geloven. Mij is nooit, nooit, nooit iets verteld. Onze strikte voorwaarde was juist dat alles op non-profitbasis moest gebeuren.”

Zwart weet nog niet zeker of hij stappen gaat ondernemen tegen Van Lienden en zijn twee compagnons, maar Coolblue worstelt met hetzelfde dilemma als andere bedrijven die betrokken waren bij de non-profitstichting, schrijft de Volkskrant. „Bij wie haal ik het geld dan? En moet dat geld niet ergens anders naartoe?”

Ook ondernemer Omar Kbiri van het bedrijf Maak heeft veel vragen. Hij was een van de initiatiefnemers van de Hulptroepen Alliantie en werkte in de opstartfase onbezoldigd mee aan het initiatief. „Ik hoop nog steeds te horen wat er in godesnaam is gebeurd.”

Onderzoek: jongeren blijven door corona langer doorstuderen
beeld ANP, Remko de Waal.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

De horeca, de luchtvaart, het toerisme, de retail, de kappers en schoonheidsspecialisten. Dat in deze sectoren harde klappen vallen sinds het uitbreken van de coronapandemie, is bekend. Maar ook voor het onderwijs en de instroom van jongeren naar de arbeidsmarkt heeft het virus grote gevolgen. Juist bij opleidingen voor sectoren waar de malaise het grootst is, blijven jongeren nu langer doorstuderen. Over de hele Nederlandse arbeidsmarkt gezien gaat het om forse aantallen, blijkt volgens Trouw uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek en het Verwey-Jonker Instituut.

Na de zomer van 2019 kwamen er zo’n 242.000 jongeren na hun schoolcarrière op de arbeidsmarkt terecht. Vorig jaar waren dat er 221.000: zo’n 21.000 minder dus, en zelfs 23.000 minder dan verwacht. Dat is nogal een trendbreuk, signaleert SEO-onderzoeker Jelle
Zwetsloot. „De afgelopen jaren zagen we steeds een lichte toename van de uitstroom, met stappen van enkele duizenden jongeren. Zo’n enorme verandering in een jaar tijd is dus erg bijzonder.”

Nieuw liveblog

De redactie opent een nieuw liveblog. Lees het blog van vrijdag hier terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer