Met een oude Cessna naar school
Vrijwilligers van de MAF komen vaak op scholen om te vertellen over het zendingswerk. Maar nog nooit ging er een vliegtuig mee. Tot afgelopen dinsdag. Toen mochten honderden kinderen uit Ridderkerk een historische Cessna van dichtbij bewonderen.
Henk Groenendaal (44) is sinds 2016 vrijwilliger voor MAF. Hij reist soms af naar het buitenland. „In september hoop ik weer naar Tsjaad te gaan om onze mensen daar te helpen.” Verder is hij vluchtcoördinator tijdens open dagen van de Mission Aviation Fellowship. „Mensen kunnen dan een rondje meevliegen met een van onze toestellen. Ik doe de coördinatie daarvan. Ik regel bijvoorbeeld het vluchtrooster, zodat alle vliegtuigen maximaal benut worden en er geen tijd verloren gaat.”
Zijn werkzaamheden voor MAF passen bij het werk dat de logisticus in het dagelijks leven doet. Als projectleider innovatieve logistiek bij de gemeente Amsterdam werkt hij onder andere aan alternatieve vervoersmogelijkheden en duurzame manieren om afval in te zamelen. „Ik word enthousiast van het structureren, plannen en organiseren van zaken. Liefst in een complexe omgeving en onder tijdsdruk. Dan ben ik in m’n element.”
Is er iets voor MAF te doen, dan neemt Groenendaal vrij. „Helaas was dat het afgelopen jaar nauwelijks nodig.” Vanwege corona konden er geen evenementen en open dagen worden georganiseerd. Maar deze dinsdag kunnen de handen eindelijk weer uit de mouwen. Met een tweetal andere vrijwilligers is de inwoner van Hilversum op de Rehobothschool in Ridderkerk. Op het plein staat een Cessna 206. „Dit vliegtuig is al bijna vijftig jaar oud. Hij heeft dertig jaar voor ons in Papoea-Nieuw-Guinea gevlogen. Deze kist heeft 21.230 vlieguren gemaakt, meer dan ieder ander MAF-vliegtuig”, weet Groenendaal. „Nu is hij met pensioen. Maar hij heeft nog wel een taak: toekomstige vliegers enthousiast maken.”
Aan enthousiasme is op de Ridderkerkse school geen gebrek. Ieder kwartier komen er twee groepen leerlingen het plein op. Er klinken steeds opgewonden kreten. Kinderen wijzen elkaar op bijzonderheden. „Moet je die vleugels zien, die zijn echt breed”, vindt een krullenbol. Een vrouwelijke klasgenote kijkt deze zonovergoten dag liever naar beneden: „Die wielen lijken altijd piepklein, maar van dichtbij zijn ze best groot.” Een groepje jongens loopt met grote passen langs het vliegtuig, om te meten hoe lang het toestel is.
Iedere klas krijgt een korte uitleg van Groenendaal en de andere vrijwilligers. „Hoe kan zo’n groot vliegtuig nu de lucht in?” vraagt hij aan groep 7b. „Dat heeft met hoge en lage luchtdruk te maken”, weet een wijsneus. „Heel goed. Echt superknap dat je dat weet”, prijst Groenendaal de leerling.
Op de staartvleugel van de Cessna liggen grote papieren met tekeningen van bijvoorbeeld een vogel. Groenendaal pakt een ander blad, met een dwarsdoorsnede van een vleugel. Vervolgens legt de vrijwilliger met behulp van een legopoppetje iets uit over aerodynamica.
Ds. G. H. Kerstenschool
„Jullie zijn allemaal helden, want jullie hebben super veel geld opgehaald voor MAF. Dat vinden wij echt ontzettend fijn. Wat denken jullie dat we met dat geld gaan doen?” vraagt Groenendaal de Ridderkerkse kinderen. Er schieten vingers omhoog. „Bijbels kopen en naar arme mensen brengen.” „Benzine kopen.” „Rijst brengen naar mensen die niet zomaar naar de winkel kunnen.” Een vierde weet: „Dokters brengen naar mensen die geen dokter hebben.”
De Rehobothschool haalde in mei geld op voor het goede doel, samen met de Ds. G. H. Kerstenschool die een kilometer verderop staat. In een paar weken werd 13697,05 euro ingezameld. „Dat is echt ontzettend veel geld. Daarom hebben we nu voor het eerst de moeite genomen om met een vliegtuig naar een school te gaan”, vertelt Groenendaal. Deze ochtend staat het voertuig te glimmen op het plein van de Rehobothschool; rond het middaguur gaat de vliegmachine naar de Ds. G. H. Kerstenschool.
„Nou, ik heb genoeg gepraat. Nu mogen jullie lekker voelen en kijken”, zegt Groenendaal als hij zijn uitleg heeft afgerond. Knokkels van kinderhanden kloppen op het aluminium. De staartvleugel ondergaat een fysieke test. En knopjes worden naar hartenlust ingedrukt.
Normaal gesproken wordt de oude Cessna alleen ingezet op grootschalige evenementen, zoals Opwekking in Biddinghuizen of de Familiedagen. „Deze kist staat op het vliegveld in Teuge, waar MAF gehuisvest is. Het is een hele operatie om het toestel te verplaatsen.”
Als alle Rehobothleerlingen om half 12 het toestel hebben bewonderd, demonteren Groenendaal en de andere vrijwilligers de Cessna razendsnel. Ze trekken er wat pennen uit en tillen de vleugels eraf. Even later staat het bouwpakket op de trailer die voor de school is geparkeerd. Voorzichtig rijdt het gevaarte de straat uit, op weg naar de Ds. G. H. Kerstenschool.