Kamer eist actie kabinet na kritiek op uitgavenbeleid
De Tweede Kamer eist beterschap van het kabinet na het snoeiharde oordeel van de Rekenkamer over het financieel beheer en de verantwoording van de uitgaven van het kabinet. Partijen willen hier ook meer zicht op. Een Kamermeerderheid vroeg op initiatief van D66 een plan voor verbetering bij de twee ministeries die het hardst op de vingers zijn getikt: Volksgezondheid en Defensie. De verantwoordelijke bewindspersonen moeten de Kamer tussentijds hierover op de hoogte stellen.
Bijna twaalf uur lang debatteerde de Kamer met het kabinet over het verantwoordingsonderzoek naar de inkomsten, uitgaven en verplichtingen van het kabinet in 2020. In het rapport hierover was de Rekenkamer uiterst kritisch. Van honderden miljoenen aan corona-uitgaven is onduidelijk waar het geld terecht is gekomen. En in veel gevallen waren uitgaven niet rechtmatig omdat het parlement niet juist was geïnformeerd.
De VVD vroeg, samen met D66, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie, om een stappenplan waarmee ministeries „de Kamer op eenvoudige, uniforme en snelle wijze informeren” als er snel geld uitgetrokken moet worden. Dat moet voorkomen dat de Kamer voor een voldongen feit komt te staan.
Het kabinet beloofde beterschap, maar wees de Kamer ook opnieuw op de situatie waarin veel uitgaven vorig jaar waren gedaan. De nood was nu eenmaal hoog aan het begin van de crisis, toen op zeer korte termijn beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur nodig waren in strijd tegen corona. Hoewel Kamerleden begrip toonden voor de context, wezen onder andere GroenLinks en PvdA erop dat het al een tijd lang steeds vaker voorkomt dat uitgaven niet rechtmatig worden gedaan. De twee linkse partijen vroegen het kabinet te onderzoeken wat de oorzaken zijn van deze „trendmatige verslechtering”.