‘Wolvenhek in Friesland is helemaal niet nodig’
Het is onnodig en overbodig om delen van Friesland af te sluiten met een wolfwerend hek. Als schapen en ander vee beschermd worden tegen een aanval, heeft een wolf op de kale akkerlanden helemaal niets te zoeken en zal hij naar een ander gebied vertrekken. Daarnaast staat het bewust afsluiten van potentieel leefgebied op gespannen voet met de internationale verplichtingen die Nederland heeft op het gebied van natuurbescherming.
Dat zeggen drie natuurorganisaties en de universiteit van Tilburg maandag. De organisaties reageren op een juridisch onderzoek dat de stichting Wolvenhek Fryslân recent liet doen. Volgens de juristen zouden natuurbeschermingswetten zich niet verzetten tegen het plaatsen van een wolvenhek in de noordelijke provincie. Maar de organisaties stellen dat het Hof van Justitie van de EU al meermalen heeft uitgesproken dat zwaar beschermde soorten als de wolf zelf moeten kunnen bepalen waar ze zich vestigen.
De natuurbeschermers zeggen dat het plaatsen van een wolfwerend raster rondom schaapskuddes of ander vee voldoende is om een wolf af te schrikken. Ook een kuddewaakhond kan goede diensten bewijzen. Een wolf die een paar keer schrikt of zich bezeert maakt zich uit de voeten, zeker als er geen natuurlijke dekking is, zoals op de Friese graslanden. Meer partijen in het land pleiten voor het instellen van wolvenvrije zones. Maar volgens de organisaties zal geen enkele wolvenvrije zone de toets van de Europese rechter doorstaan.