Kerk & religie

Stormen kregen Hoofdstraatkerk Leiderdorp niet weg

De Hoofdstraat in Leiderdorp is een rustige straat. Eens een doorgaande weg, is het nu vooral een straat voor bestemmingsverkeer. De kerk van de gereformeerde gemeente van Leiderdorp staat op nummer 73.

3 June 2021 20:00
Kerkgebouw en voormalige pastorie van de gereformeerde gemeente te Leiderdorp. Op de achtergrond de tunnelbak van de A4 en links de Oude Rijn. beeld Cees van der Wal
Kerkgebouw en voormalige pastorie van de gereformeerde gemeente te Leiderdorp. Op de achtergrond de tunnelbak van de A4 en links de Oude Rijn. beeld Cees van der Wal

Zo rustig als de Hoofdstraat is, zo druk is de rijksweg A4 die aan de zijkant langs de kerk loopt. De auto’s zijn niet te zien, alleen een gedempt geruis is hoorbaar. Dat is in het verleden wel anders geweest. Nu ligt de weg verdiept in een tunnelbak, maar vroeger lag de A4 hoog op een dijklichaam, vlak naast het kerkgebouw. De snelweg ging via een brug over de naastgelegen Oude Rijn heen. Nu duikt het autoverkeer onder de rivier door.

Voor het zover was, heeft het flink gestormd, zegt ouderling J. W. van Dijke. „Toen besloten werd de A4 te verbreden, waren er twee mogelijkheden. Of de verbreding zou aan de andere kant van de weg komen en ten koste gaan van een aantal huizen, of de kerk zou moeten verdwijnen. De keuze viel op de andere kant. Veel inwoners hechten waarden aan het kerkgebouw.”

Het was niet de enige spannende tijd voor de kerk. „In 1996 brak er brand uit in de consistoriekamer. We weten het niet zeker, maar wij denken nog altijd dat het om brandstichting ging. Het vuur verwoestte het interieur van de consistoriekamer en zorgde uiteindelijk ook voor veel schade in de kerkzaal.”

Het kerkgebouw werd weer opgeknapt en kon weer snel in gebruik worden genomen. Anno 2021 staat het er fraai bij. „Het is een gemeentelijk monument. Dat vraagt om onderhoud.”

Opvallend zijn de witte stucwerkbanen die het metselwerk van de buitengevel onderbreken. Dit patroon keert ook terug in de toren en in de naastgelegen –voormalige– pastorie. Kerk en predikantswoning vormen een prachtig ensemble. Dat vinden ook veel Leiderdorpers, zegt ouderling Van Dijke: „Als we de deuren op open monumentendag openzetten komen inwoners graag even kijken. Er liggen herinneringen.”

Het interieur van de kerk is stijlvol. Statige zuilen steunen het dak. Een rozetraam boven de klassieke preekstoel geeft de kerk een Frans tintje. Het orgel staat ingebouwd in een nis onder de toren.

De hal is niet meer zoals die was. De achterwand van de kerk is verder de kerkruimte ingeschoven om meer ruimte voor kapstokken en ontmoeting te maken, vertelt M. Houtman, oud-ouderling van de gemeente. Hij legde de geschiedenis van de gemeente van Leiden –en nu Leiderdorp– vorig jaar vast in een boek.

De gemeente van nog geen 300 leden voelt zich rijk gezegend, zegt Van Dijke. Niet alleen vanwege het mooie kerkgebouw, maar vooral omdat zij na 21 jaar vacant te zijn geweest weer een predikant mag hebben. Ds. P. Mulder deed 31 maart zijn intrede, met een preek over Jesaja 53:10: dat het welbehagen des Heeren gelukkiglijk zal voortgaan. Ook in Leiderdorp.

In deze serie wordt de geschiedenis van een aantal markante kerkgebouwen uit de Nederlandse kerkgeschiedenis belicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer