Binnenland

Sint-Maarten wil bemiddeling in beschadigde relatie met Den Haag

De verslechterde relatie tussen Nederland en Sint-Maarten is gebaat bij bemiddeling, zegt de minister-president van het eiland Silveria Jacobs tegen het ANP. Volgens haar zijn de eerste stappen in de oprichting van het bemiddelingsteam al gezet. Het moet niet alleen bestaan uit bemiddelaars uit Sint-Maarten of Nederland, maar ook uit mensen met een andere nationaliteit.

ANP
3 June 2021 19:15

De verhoudingen staan verder onder druk na een aanvaring over eerder toegezegde coronasteun, die demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) inmiddels al twee keer heeft ingehouden. Jacobs is hier erg teleurgesteld over. Vorige week vrijdag kon de impasse tijdens de Rijksministerraad niet worden doorbroken.

De regeringsleider vindt dat de verhoudingen ongelijk zijn, omdat Sint-Maarten mede door corona nu financieel afhankelijk is van Nederland. Daardoor moest ze naar eigen zeggen akkoord gaan met de voorwaarden voor het steunpakket en was er geen ruimte daarover te onderhandelen. „We waren na orkaan Irma in 2017 hard op weg om financieel op eigen benen te staan, maar toen kwam Covid.” De economie van het eiland is voor 90 procent afhankelijk van toerisme en werd hard geraakt door de coronacrisis.

Het steekt Jacobs dat er „aannames” in Nederland leven, bijvoorbeeld dat corruptie op het eiland welig tiert. Die wil ze bestrijden. „We hebben vrijwel dezelfde wetten daartegen als Nederland. Als Nederland met claims over corruptie komt, dan wil ik bewijzen zien.”

Het dieptepunt in de relatie met Nederland werd afgelopen maand bereikt. Eerst werd de 18 miljoen euro aan steun niet uitgekeerd vanwege een racisme-aanklacht door Sint-Maarten tegen Nederland bij de Verenigde Naties. Het eiland vond de voorwaarden die Nederland stelde aan de steun neokoloniaal. Het leek erop dat het eiland na tekst en uitleg aan Knops alsnog het geld kon krijgen.

Maar ook dat ging niet door, ditmaal vanwege wanbestuur op het vliegveld van Sint-Maarten. De benoeming van nieuwe bestuursleden aldaar was onrechtmatig gegaan, erkent ook Jacobs. „Maar we zijn voortvarend bezig om dat te herstellen, dat proces loopt.”

Inmiddels zou ook de Royal Schiphol Group vertrouwen hebben in de goede afloop, zegt ze. Schiphol is betrokken bij de wederopbouw van het vliegveld en dreigde zich terug te trekken als het bestuur niet op orde zou worden gebracht. Voor Knops is de medewerking van Schiphol aan de wederopbouw van het vliegveld een noodzaak voor de coronasteun.

Jacobs vindt het „onrechtmatig” dat Knops dit bij het steunpakket betrekt. Dit was volgens haar geen voorwaarde voor het geld en ze vindt dat de afspraken achteraf gewijzigd zijn. Het is nog niet bekend of Knops inmiddels weer ruimte ziet om de steun over te maken, nu Schiphol weer vertrouwen in het proces lijkt te hebben.

Sint-Maarten is in 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk geworden. Ook Curaçao kreeg toen autonomie. Aruba werd in 1986 al zelfstandig toen het de ‘status aparte’ kreeg. De landen zijn verantwoordelijk voor hun eigen bestuur en wetgeving, maar staan wel onder financieel toezicht. Sint-Maarten heeft ruim 40.000 inwoners.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer