Kerk & religie

Nieuw netwerk kerktelefoon in bedrijf

Het centrale netwerk dat sIKN (stichting Intermediair Kerkomroep Nederland) heeft ontwikkeld voor het verzorgen van kerktelefoon is maandag officieel in gebruik genomen. „Met de opening wordt een belangrijke fase van ontwikkeling afgerond en wordt kerktelefoon met een goede kwaliteit en een betaalbare prijs werkelijkheid”, aldus sIKN.

Kerkredactie
16 November 2004 08:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:52
DEN HAAG – Drs. M. Frequin stelt, namens de zieke minister Brinkhorst van Economische Zaken, met één druk op de knop het nieuwe kerktelefoonnet werk officieel in gebruik. FotoRD, Sjaak Verboom
DEN HAAG – Drs. M. Frequin stelt, namens de zieke minister Brinkhorst van Economische Zaken, met één druk op de knop het nieuwe kerktelefoonnet werk officieel in gebruik. FotoRD, Sjaak Verboom

De stichting Intermediair Kerkomroep Nederland, een platform waarin diverse kerkverbanden samenwerken, werd in 2001 opgericht om goedkopere alternatieven te ontwikkelen voor de te duur geworden kerktelefoon van KPN. Omdat KPN door de Opta werd gedwongen tot zeer grote tariefsverhogingen, konden veel mensen de kosten van de klassieke kerktelefoon niet meer opbrengen. Dit leidde ertoe dat veel van de 100.000 gebruikers van de kerktelefoon hun abonnement hebben opgezegd.

Het is vooral te danken aan de politiek, en dan met name aan het toenmalige SGP-Tweede- Kamerlid mr. dr. J. T. van den Berg, dat sIKN werd opgericht en een forse subsidie kreeg van de overheid om te bezien of het oude kerktelefoonsysteem toch betaalbaar kon blijven of dat er iets nieuws moest worden bedacht.

„Het viel nog niet mee om daarvoor in de Tweede Kamer een meerderheid te krijgen”, zei Van den Berg maandag desgevraagd. „We zaten onder paars en de christelijke partijen hadden dus zelf geen meerderheid in de Kamer. Uiteindelijk bleek de PvdA bereid ons te steunen omdat die partij het sociale belang van kerktelefoon inzag. Er kwam een subsidie van 1 miljoen euro beschikbaar en daaruit is nu deze nieuwe manier van kerktelefoon geboren.”

De SGP’er is blij met het maandag officieel gelanceerde netwerk. „Het is flexibel en je kunt dingen in elkaar schuiven. Dat werk bijzonder prettig. En bovendien is het betaalbaar en dat is ook erg belangrijk. Het kan niet zo zijn dat mensen door de te hoge kosten verstoken zijn van contact met hun kerkelijke gemeente. Bovendien kan in principe iedere kerk in ons land ervan gebruikmaken. Daarom ben ik hier erg blij mee.”

Het centrale netwerk van sIKN werd maandag met een druk op de knop in werking gesteld door drs. M. Frequin, directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Telecommunicatie en Post (DGTP) van het ministerie van Economische Zaken. Hij verrichtte de opening namens minister van Economische Zaken Brinkhorst, die door ziekte niet aanwezig kon zijn. Namens de bewindsman roemde Frequin de manier waarop sIKN te werk is gegaan en het resultaat dat alle inspanningen hebben opgeleverd. „In plaats van iets ouds te behouden, zijn jullie er in geslaagd iets nieuws te ontwikkelen dat beter is. Een prachtig voorbeeld van wat samenwerking tussen allerlei partijen kan opleveren.”

Het centrale netwerk van sIKN werkt zowel via de telefoonlijn, de kabel als de ether. Kerken bellen in naar een centrale computer en van daaruit wordt het signaal weer verspreid onder degenen die aangesloten zijn. Ook is het mogelijk de verschillende manieren van uitzending en ontvangst te combineren. Zo kent het uitzenden van kerktelefoon via de ether een maximaal bereik van 5 kilometer. Kerkleden die verder weg wonen, kunnen echter toch worden aangesloten, via bijvoorbeeld de telefoon.

Een gemeente die gebruik wil maken van sIKN krijgt een zender in het gebouw en gemeenteleden die de kerkdiensten thuis willen volgen, krijgen een ontvanger. Iedere wijze van afname van het signaal -via de telefoon, de kabel of de ether- vereist een ander kastje in de huiskamer.

Het aansluiten van kerken en luisteraars is ondertussen in volle gang, zo werd maandag meegedeeld. Inmiddels kunnen in Nederland meer dan 1600 luisteraars via de telefoonlijn uitzendingen van hun eigen kerk volgen. In het gebied van kabelaanbieder Casema wordt via de kabel kerktelefoon verzorgd voor 68 kerken. Het Casema-netwerk van deze kerken is door sIKN overgenomen. Begin 2005 komt er nieuwe ontvangstapparatuur beschikbaar, waardoor het aantal kerken verder kan groeien. Tussen UPC, Essent en sIKN zijn contractbesprekingen gaande om begin 2005 ook kerktelefoon via de kabel beschikbaar te krijgen voor luisteraars in het verzorgingsgebied van Essent en UPC.

Uitgangspunt van de tarievenstructuur die sIKN hanteert, is dat iedere techniek zichzelf betaalt. De doelstelling is dat de gebruikers de kosten van kabel, telefoon en ether betalen. De kosten van de stichting worden via abonnementen met de kerken verrekend op basis van het aantal luisteraars en niet op basis van de gebruikte techniek.

Een van de medewerkers van sIKN, J. B. F. M. Huls, rekende de aanwezigen maandag voor dat de kerken met deze nieuwe vorm van kerktelefoon vele miljoenen euro’s kunnen besparen. „In ieder geval zijn de kosten met zo’n 7 miljoen euro terug te brengen als we het geheel overzien. En dan hebben we het toch over zo’n 30 procent van de totale kosten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer