Zeeman start met verkoop tweedehands kleding
Een dure trouwjurk voor een paar tientjes bij de Zeeman kopen en de eigen gedragen kleding er inleveren. Als het aan duurzaamheidsmanager Arnoud van Vliet ligt, is dat aan het einde van dit jaar mogelijk bij vijftig filialen van textielsuper Zeeman.
Wat een verrassing: tweedehands kleding bij de Zeeman.
„Klopt. Toch zijn we al meer dan een jaar bezig met de voorbereidingen voor dit project dat we Zeeman Resale noemen. Wij merken dat de grondstoffen om kleding te kunnen maken, steeds spaarzamer en dus ook steeds duurder worden. Tegelijkertijd is er de roep om meer circulariteit, dus het hergebruiken van grondstoffen. Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2030 de helft minder grondstoffen te gebruiken en in 2050 zelfs volledig circulair te zijn. Zeeman wil met dit project haar steentje bijdragen.”
Hoe?
„Veel Nederlanders hebben kleding over. Ik heb zelf ook kleren in de kast liggen die ik niet of nauwelijks meer draag. Uit onderzoek blijkt dat 55 procent van de afgedankte kleding in de grijze kliko belandt. Wij roepen klanten op om die gebruikte kleding bij ons in te leveren. Dat kan nu al bij onze filialen in Alphen aan den Rijn, Amsterdam-Osdorp, Den Haag, Maastricht, Nieuwegein en Nijmegen. Als deze test slaagt, kan het inleveren aan het eind van dit jaar bij alle filialen.”
Wat doen jullie daarmee?
„We doneren deze gebruikte kleding aan Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwinkels en vijf textielsorteercentra in Nederland. Zeker de helft van de ingeleverde kleding kan weer verkocht worden. De medewerkers van Het Goed hebben al dertig jaar ervaring met het sorteren en verkopen van gebruikte kleding. Zij weten goed hoeveel het nog waard is en hangen er een prijskaartje aan. Wij kopen goede tweedehands baby- kinder- en dameskleding weer bij hen in en hangen het in onze winkels.
De kleding die niet meer verkoopbaar is, wordt ook hergebruikt door het te recyclen tot bijvoorbeeld isolatiematerialen en poetsdoeken. Daarnaast gaan we samen met lokale partners zoals Cirkelwaarde, Frankenhuis, Wieland Textiles en Enschede Textielstad werken aan een 100 procent circulair artikel.Zitten klanten hier op te wachten?
„Ja. Zonder er enige bekendheid aan te geven, hing de gebruikte kleding al wekenlang in ons filiaal in Amsterdam-Osdorp. Het werd prima verkocht. We merken dat ook jongeren hier positief op reageren. Zij willen geen kleding die iedereen al heeft, maar ze zoeken iets unieks voor niet al te veel geld. Nu hoeven ze daarvoor niet naar een kringloopwinkel ergens op een industrieterrein, maar kunnen ze gewoon in de winkelstraat iets moois aantreffen.”
Klinkt bijna te mooi om waar te zijn.
„Tja, als we echt naar een circulaire economie willen, moeten we zulke stappen maken. Samen met Het Goed hopen we met dit project het hergebruik van kleding te stimuleren en de impact op het milieu verkleinen. Met de aankoop van één tweedehands kledingstuk wordt 1 kilo CO2-uitstoot gecompenseerd.”
Arnoud van Vliet (44), manager Duurzaamheid en Kwaliteit bij textielsuper Zeeman