Binnenland

‘Met verbod 3-MMC blijven we achter de feiten aanlopen’

Het verbod op designerdrug 3-MMC heeft slechts beperkt nut. Dat zegt het Trimbos-instituut. Met enkele aanpassingen aan de chemische samenstelling van de drug hebben producenten snel een legale variant en bovendien zijn er meer designerdrugs legaal online verkrijgbaar, onder de noemer ‘research chemicals’.

ANP
27 May 2021 14:20Gewijzigd op 27 May 2021 15:54

„Op deze manier blijven we achter de feiten aanlopen”, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), die het verbod samen met minister Ferd Grapperhaus (Justitie) afkondigde. Verboden drugs worden in aangepaste vorm snel weer legaal gemaakt, zoals 3-MMC ook 4-MMC verving, dat in 2012 werd verboden. Een verbod op 3-MMC gaat het „kat-en-muisspel” tussen producenten en de overheid niet beëindigen, zegt ook Laura Smit-Rigter van het Trimbos-instituut.

Volgens de woordvoerder van Blokhuis komen er vanuit de samenleving echter „veel zorgwekkende signalen” over 3-MMC-gebruik die het kabinet niet mag negeren. Nu is 3-MMC nog gewoon legaal online en in smartshops verkrijgbaar, in pil-, poeder- of kristalvorm, voor ongeveer 10 euro per gram. Volgens Smit-Rigter neemt het gebruik ervan toe onder jonge jongeren. Vooral uit Oost-Nederland duiken veel verhalen op van jongeren die de drug gebruiken. Begin dit jaar overleed in Amsterdam nog een 14-jarige jongen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging in combinatie met 3-MMC.

Met het verbod wil het demissionaire kabinet gebruik van 3-MMC ontmoedigen en de beschikbaarheid beperken. De designerdrug komt op lijst 2 van de Opiumwet. Daar staan doorgaans minder gevaarlijke drugs op dan op lijst 1, waar drugs met een onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid op worden geplaatst. Er is nog niet genoeg bekend over de omvang en het gevaar van 3-MMC-gebruik om de drug op lijst 1 te zetten.

Om het gebruik van designerdrugs breder aan te pakken, deden Blokhuis en Grapperhaus vorig jaar een wetsvoorstel waarmee bepaalde risicovolle stofgroepen strafbaar zouden worden. Daarmee zou een groep designerdrugs bij voorbaat geen kans krijgen, ondanks de samenstelling ervan. Maar omdat de handhaving van zo’n wet het huidige kabinet te veel kost, hangt de invoering ervan af van een nieuw kabinet.

De bestuursmaatregel die nodig is om 3-MMC op lijst 2 van de Opiumwet te plaatsen, wordt op korte termijn aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. Naar verwachting zal het verbod dan in het najaar ingaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer