Economie

Meer mensen zoeken werk

Het zogenoemde totaal onbenut arbeidspotentieel in Nederland is vorig jaar met 97.000 personen toegenomen tot 1,1 miljoen mensen, oftewel 8,5 procent van de bevolking van 15 tot 75 jaar.

Redactie economie
26 May 2021 10:33
beeld ANP, Koen van Weel
beeld ANP, Koen van Weel

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het totaal onbenut arbeidspotentieel omvat naast werklozen ook semiwerklozen (die óf recent werk hebben gezocht óf direct beschikbaar zijn) en onderbenutte deeltijdwerkers (mensen die meer uren willen werken en daarvoor ook beschikbaar zijn).

Het werkloosheidspercentage is in 2020 voor het eerst na vijf jaar van dalingen weer toegenomen. Zowel de werkloosheid als het totale onbenut arbeidspotentieel nam het meest toe in Noord-Holland en Drenthe. Beide waren het hoogst in Groningen, aldus het CBS.

17147327.JPG
beeld RD

Volgens het CBS hebben provincies met een relatief hoge werkloosheid, zoals Groningen, Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland, ook een hoog totaal onbenut arbeidspotentieel. In Drenthe en Friesland is het totaal onbenut arbeidspotentieel ook relatief groot, terwijl de werkloosheid daar vrijwel gelijk is aan het gemiddelde in Nederland. Het onbenut arbeidspotentieel was met 7,0 procent het kleinst in Zeeland.

Het percentage semiwerklozen nam het meest toe in Overijssel, Noord-Holland en Drenthe. Het percentage onderbenutte deeltijdwerkers nam het meest toe in Noord-Holland en Groningen.

Op gemeenteniveau was het percentage het hoogst in de gemeente Groningen (12,8). Ook in Amsterdam, Vaals en Rotterdam was dit met 11 procent of meer relatief hoog.

Gemeenten waarin het onbenut arbeidspotentieel met 6 procent of minder het kleinst was zijn Veere, Haaren, Westland, Schouwen-Duiveland, Altena en Borsele.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer