Weer aanslagen op moskee en school
De maatschappelijke onrust na de moord op Theo van Gogh, uitte zich in het weekeinde onder meer in aanslagen op een moskee en een school. Ook werd bekend dat de twee opgepakte terreurverdachten plannen hadden om Tweede-Kamerleden Wilders en Hirsi Ali te vermoorden. De politieke discussie leek een nieuwe richting in te slaan. Zo wil minister Donner (Justitie) kijken of bestaande wetgeving om ’smalende godslastering’ aan te pakken, niet vaker kan worden gebruikt. Minister Verdonk (Integratie) ziet daar niets in.

De grootste schade door brandstichtingen ontstond in een moskee in Helden, die zaterdagavond in vlammen opging. In Heerlen werd zaterdagavond brand gesticht in een christelijke middelbare school.
Gelovigen ontdekten zaterdagochtend vroeg brand in de Limburgse moskee. Niemand raakte gewond. Het houten gebouw kan volgens de burgemeester als verloren worden beschouwd. De brandstichting is extra wrang, omdat zaterdag voor veel moslims het suikerfeest was begonnen, dat de vastenmaand ramadan afsluit. Zondag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de brand zeer waarschijnlijk is aangestoken.
In de locatie van het Emmacollege (vmbo) aan de Passartweg in Heerlen woedde zaterdagavond een korte brand. Daders gooiden twee molotovcocktails een klaslokaal in. Volgens de politie ging het vuur vanzelf uit. De schade bleef beperkt tot een zwartgeblakerd lokaal. De politie houdt rekening met een verband met de aanslagen die de laatste tijd op meer plaatsen in het land worden gepleegd.
Zaterdagnacht probeerden onbekenden een moskee in Maassluis in brand te steken. Zij staken een regenpijp van het gebouw in brand, maar toegesnelde politieagenten wisten het vuur snel te doven. Het pand liep geen ernstige schade op.
Zaterdag werd bekend dat de twee terreurverdachten die woensdag werden aangehouden in het Haagse Laakkwartier, plannen maakten om de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Wilders te vermoorden. In een reactie daarop liet de Turkse organisatie Milli Görüs weten te vrezen voor meer aanslagen op moskeeën.
Op verzoek van een Eindhovens gemeenteraadslid bezocht premier Balkenende zondagochtend de Fatih-moskee in Eindhoven. Tijdens de viering van het suikerfeest riep Balkenende de moskeebezoekers op vooral in gesprek te blijven met alle bevolkingsgroepen in Nederland.
In een terugblik op de onrustige dagen na de moord op Theo van Gogh had de premier een dag eerder de Nederlanders opgeroepen tot een verantwoord omgaan met de vrijheid van meningsuiting. „We moeten ons realiseren dat woorden ook wonden kunnen slaan”, zei hij tijdens een CDA-congres. Minister Donner van Justitie wees erop dat de wetgeving de mogelijkheid biedt ’smalende godslastering’ aan te pakken. Hij wil dat er een einde komt aan het op grove wijze beledigen van de diepste overtuiging van mensen.
In het televisieprogramma Buitenhof reageerde minister Verdonk van Integratie zondag op de woorden van Donner. Zij vindt dat het geringere incasseringsvermogen van de moslimgemeenschap er niet toe mag leiden dat het incasseringsniveau van de Nederlandse samenleving omlaag gaat.
Ook D66 is het oneens met Donner. De partij wil de wetsartikelen over godslastering juist schrappen, zo bleek zondag. D66-Kamerlid Van der Laan vindt dat er genoeg beperkingen zijn aan de vrijheid van meningsuiting, zoals het verbod op discriminatie.
LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans stelde dat Donner de vrijheid van meningsuiting geen dienst heeft bewezen met zijn uitlatingen. Kamerlid Wolfsen (PvdA) sprak zich zondag uit vóór de plannen van Donner. Hij noemde de kritiek van Verdonk „weinig constructief”.