De oorlog rond Gaza is voorbij, maar het conflict bepaald niet
De wapens in Israël en de Gazastrook zwijgen sinds vrijdagnacht. Een voorzichtige balans na elf dagen strijd: de oorlog is voorbij, maar het conflict bepaald niet.
Een bestand tussen de strijdende partijen hing al enkele dagen in de lucht. Vooral vanuit Washington werd forse druk uitgeoefend om tot een staakt-het-vuren te komen. En hoewel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag verklaarde dat de militaire operatie in de Gazastrook nog niet was afgerond, was wel duidelijk dat hij de eis van de Amerikaanse president Joe Biden om het geweld te beëindigen niet zomaar naast zich neer kon leggen.
Diverse internationale partijen probeerden achter de schermen te bemiddelen, maar het was uiteindelijk Egypte dat aan de basis stond van het huidige bestand. Daarmee bevestigt Caïro zijn historische rol als mediator tussen Hamas en Israël. Egypte heeft vanouds nauwe contacten met de radicale facties in de Gazastrook en heeft ook alle belang bij rust aan zijn grenzen.
Het Arabische land wil ook binnenkort een minitop organiseren om tot een duurzamer bestand tussen Israël en Hamas te komen, om zo een langere periode van rust en veiligheid te creëren.
De grote vraag is wat deze kortstondige oorlog heeft opgeleverd. Al in de aanloop naar het staakt-het-vuren begonnen beide partijen hun successen op te eisen. Dat was wellicht het belangrijkste signaal dat een bestand ophanden was.
Israël heeft Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen ongetwijfeld een zware klap toegediend. Volgens het leger is onder andere zo’n 100 kilometer aan ondergrondse tunnels verwoest die militanten gebruikten om wapens op te slaan en zich te verschuilen. Ook schakelden de strijdkrachten diverse hooggeplaatste commandanten uit.
Daarmee lijkt het belangrijkste doel –de afschrikking herstellen en daarmee de tijdelijke rust voor de Israëlische bevolking terugbrengen– vooralsnog wel bereikt. Israël realiseert zich echter heel goed dat Palestijnse strijdgroepen de komende tijd zullen gebruiken om hun wapenarsenaal aan te vullen en hun militaire infrastructuur te herbouwen.
Geen grootspraak
Met de retoriek die Hamas eigen is, ‘vierde’ de radicale beweging de overwinning op de „zionistische vijand.” Met de beschietingen op Israël van de afgelopen dagen hebben we de islamitische heiligdommen op de Tempelberg beschermd en ervoor gezorgd dat Palestijnse families in Oost-Jeruzalem niet uit hun huis zijn gezet, luidt het ‘overwinningsverhaal’. Hamas vestigde ook de aandacht op de intensiteit van de raketsalvo’s en het feit dat projectielen zelfs tot in het uiterste zuiden van Israël doordrongen.
Dat laatste was bepaald geen grootspraak. En evenmin de oproep van Hamasleider Khaled Mashal aan Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever om zich te verenigen en een opstand „tegen de bezetter in heel Palestina” te beginnen.
Dat baart Israël nog de meeste zorgen. De afgelopen dagen hebben duidelijk gemaakt hoe groot de onvrede onder Palestijnen en Arabische Israëliërs is en hoe makkelijk die zich in geweld vertaalt. Die onrust zal niet met een wapenstilstand verdwijnen en Israël ook de komende tijd nog de nodige hoofdbrekens kosten. De oorlog is voorbij, maar het conflict niet.