Binnenland

Afschieten vossen en vogelsoorten in Gelderland toegestaan

Het afschieten van vossen om weidevogels te beschermen en landbouwschade te voorkomen, blijft in Gelderland toegestaan. Ook kunnen fruittelers een vergunning krijgen voor het schieten op kraaien, roeken, kauwen en spreeuwen. Onder voorwaarden is bovendien de jacht op knobbelzwanen, ganzen, herten, zwijnen en reeën mogelijk.

ANP
2 April 2002 17:38Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Dat heeft het dagelijks bestuur van de provincie besloten in aanvulling op de nieuwe Flora- en Faunawet, die sinds dinsdag van kracht is. De nieuwe wet verbiedt de jacht op alle dieren behlave hazen, konijnen, houtduiven, wilde eenden en fazanten. Provincies kunnen echter uitzonderingen maken als dat nodig is voor beheer of schadebestrijding.

Het Gelders provinciebestuur gaat op aandringen van wild- en faunabeheerders verder dan de andere provincies in het verlenen van vrijstellingen. Dat is volgens de provincie nodig omdat in het bos- en waterrijke Gelderland grote agrarische enclaves in natuurgebieden liggen. De snel toenemende populatie vossen brengt bijvoorbeeld grote schade toe aan de vogelstand, maar ook aan pluimveebedrijven. De provincie vindt dat voor Gelderland een liberaler beleid moet gelden dan voor andere delen van het land.

Natuurorganisatie Faunabescherming is woedend over het Gelderse besluit. Het provinciebestuur overspeelt de hand, meent voorzitter N. Koffeman, door te denken dat een landelijk geldende wet alleen voor Gelderland opgerekt kan worden.

Volgens Koffeman is het jagen op vossen tussen maart en juli in elk geval in het hele land streng verboden. Zodra Gelderland een vrijstelling of vergunning afgeeft zal de Faunabescherking dat onmiddellijk voor de rechter betwisten, aldus Koffeman.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) meldde vorig jaar al dat kraaien en roeken de hele appel- en perenoogst kapot pikten. Voor deze vogelsoorten geldt een afschotverbod, maar andere maatregelen zoals vogelverschrikkers, knalapparaten en netten plaatsen helpen niet. De dieren veroorzaken een gemiddelde schade van 300 euro per hectare. Daarom krijgen fruittelers, in Gelderland een belangrijke agarische tak, een ontheffing.

In de Veluwse bossen leven veel herten, reeën en wilde zwijnen. Deze dieren brengen schade toe aan jonge bosaanplant en akkers. Ook dreigt het gevaar van overbevolking als de hoefdieren niet meer worden bejaagd. Faunabeheerders moeten een afschotplan maken waarin zij de schade duidelijk omschrijven om een ontheffing voor de jacht op deze dieren te krijgen.

Gelderland bespreekt de uitzonderingen de komende maanden met voor- en tegenstanders. Daarna nemen Provinciale Staten een definitief besluit over het plan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer