Economie
Koers bitcoin zakt fors weg

De koers van bitcoin en andere cryptomunten is fors aan het wegzakken. De bitcoinkoers was woensdagmiddag meer dan de helft gekelderd sinds 14 april.

Redactie economie
beeld EPA, Sascha Steinbach
beeld EPA, Sascha Steinbach

Een bitcoin kostte deze donderdagmorgen om 10.30 uur 33.363 euro. Woensdagom 13.10 uur stond de koers nog op 24.650 euro. Dat is meer dan de helft minder ten opzichte van het hoogste punt dit jaar op 14 april. Toen kostte een bitcoin nog 53.981 euro.

Aan de andere kant doet de bitcoin het dit jaar stukken beter dan vorig jaar. Het laat zien hoe enorm de koers van de zogeheten cryptomunten fluctueert. Eén tweet of één berichtje kan al een groot effect hebben.

Zo schoot de koers van bitcoin woensdagavond weer flink omhoog na opmerkingen van uitgesproken voorstanders van digitale valuta. Het tumult ontlokte een tweet van Tesla-topman Elon Musk, die impliceerde dat Tesla niet tot de verkopers van bitcoin behoorde. Justin Sun, een techondernemer die cryptoplatform Tron oprichtte, tweette dat hij 152 miljoen dollar in bitcoin kocht voor ongeveer 37.000 dollar per munt.

De extreme prijsschommelingen van crypto’s, die daarom bekend staan, veroorzaakten woensdag ook reuring op de aandelenbeurzen. Vooral cryptobedrijven en techfondsen gingen bij opening in het kielzog van bitcoin en andere crypto’s mee omlaag op Wall Street. De graadmeters in New York maakten gedurende de sessie een deel van de eerdere verliezen goed.

De waarde van bitcoin en andere cryptomunten zoals ethereum gingen eerder op de dag hard omlaag, nadat de Chinese centrale bank herhaalde dat cryptomunten niet kunnen worden gebruikt om mee te betalen. De Chinese overheid heeft financiële bedrijven en betalingsondernemingen al verboden diensten te verlenen gerelateerd aan transacties met digitale valuta’s. Ook waarschuwde de Chinese centrale bank weer voor speculatieve handel in cryptomunten.

Vorige week daalde de koers van de bitcoin ook al flink nadat Elon Musk bekendmaakte dat zijn onderneming Tesla uit milieu-overwegingen stopt met het accepteren van betalingen in bitcoin. In februari kondigde Tesla nog aan dat het mogelijk zou worden om met bitcoins te betalen bij het Amerikaanse autobedrijf. Er werd toen ook aangekondigd dat Tesla een investering van 1,5 miljard dollar had gedaan in bitcoins.

Ook de koers van andere cryptomunten daalt. Alles bij elkaar ging er de afgelopen week in totaal zo’n 1 biljoen dollar (1000 miljard) aan waarde van cryptomunten in rook op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Cryptovaluta

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer