Greenpeace zet eerste stap in stikstofzaak tegen overheid
Greenpeace kondigt donderdag juridische stappen aan tegen het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid. De milieuorganisatie heeft ecologisch onderzoek laten doen naar de invloed van de stikstofuitstoot op beschermde natuurgebieden die daar kwetsbaar voor zijn. Daarin zijn ook de te verwachten effecten van de vorig jaar aangenomen stikstofwet meegenomen. Die wet schiet tekort en moet worden aangescherpt, vindt de milieuorganisatie.
Tijdens een persconferentie in Den Haag leggen Greenpeace en advocaat Bondine Kloostra uit hoe ze de overheid tot meer actie willen aanzetten. De eerste stap is een zogeheten sommatie, waarin alle eisen staan waar de overheid volgens de organisatie aan moet voldoen. De Staat krijgt enige tijd om daarop te reageren. Als het antwoord niet bevredigend is, wil Greenpeace naar de rechter stappen.
Als het tot een rechtszaak komt over het stikstofbeleid, is dat niet voor het eerst. In 2019 sneuvelde bij de bestuursrechter het volledige stelsel waarmee de Nederlandse overheid de stikstofuitstoot reguleerde. De Raad van State haalde een streep door het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat was in strijd met de Europese wetten voor natuurbescherming, oordeelden de rechters in de veelbesproken zaak.
De eerdere stikstofzaak was aangespannen door de kleinere milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. Vergunningen voor bijvoorbeeld veehouderijen en bouwprojecten waarbij stikstofuitstoot een rol speelt, werden onder het oude stelsel te makkelijk verleend. Voortaan moest echt vaststaan dat maatregelen om de natuur te beschermen tegen te hoge stikstofneerslag effectief zijn.