Proces huurmoord Limburgse Bergen kan jaren duren
Het proces rond een vermeende huurmoord op een man in het Limburgse Bergen in november 2019 kan nog jaren duren. Dat komt omdat niet duidelijk is wanneer de Verenigde Staten drie daar wonende medeverdachten uitleveren. Dat bleek woensdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank in Roermond.
Een 50-jarige Zwitser stond woensdag voor de rechters in Roermond. Hij wordt door het Openbaar Ministerie beschouwd als opdrachtgever voor de moord. Aanleiding zou een financieel conflict tussen de Zwitser en het slachtoffer zijn geweest. De Zwitser zou daartoe een nu 34-jarige Amerikaanse voormalige hulpsheriff hebben ingeschakeld als huurmoordenaar. De sheriff zou vervolgens met twee landgenoten naar Bergen zijn afgereisd om daar de Duitser om het leven te brengen.
Het slachtoffer, een 58-jarige Duitse inwoner van Bergen, werd op 26 november 2019 dood gevonden in zijn woning aan de Roefsstraat in Bergen. Sinds de vondst van het lichaam loopt er een groot internationaal onderzoek.
De Zwitser werd op verzoek van justitie in Nederland in juli 2020 in Noord-Macedonië aangehouden en is vervolgens uitgeleverd aan Nederland. De drie Amerikanen wachten nog op hun uitlevering aan Nederland. Het gaat om mannen van 34, 39 en 51 jaar uit de staten Connecticut, Mississippi en Colorado.
De behandeling van het uitleveringsverzoek in de VS vindt naar verwachting in juli plaats. In principe zouden de drie medeverdachten dan over drie maanden bij de volgende niet-inhoudelijke zitting van de rechtbank aanwezig kunnen zijn. Maar volgens advocaat Jeroen Soeteman kan het nog twee jaar duren voor de Amerikaanse staatsburgers worden uitgeleverd, omdat de verdachten daar het recht hebben de uitlevering voor de rechtbank aan te vechten en vervolgens in hoger beroep te gaan.
De raadsman vroeg de rechtbank vanwege deze te verwachten lange duur van de procedure zijn cliënt onder voorwaarden op vrije voeten te stellen. Ook de Zwitser vroeg de rechtbank hem vrij te laten, desnoods met enkelband, zodat hij zijn kinderen weer kon zien. Maar de rechtbank wees dit verzoek af. De zaak gaat over maximaal drie maanden verder. Tegen die tijd wil de rechtbank van het OM meer informatie over de (verklaringen van) de Amerikaanse medeverdachten.