Brabander: Het moet niet gekker worden
Het oprollen van een opleidingscentrum van strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK in Nederland kwam vrijdag als een totale verrassing.
Het riviertje de Dommel kabbelt rustig door het Brabantse herfstlandschap. Boeren laten met hun landbouwvoertuigen weinig ruimte op de smalle wegen. Iets verderop raast het verkeer over de A2 van Eindhoven naar ’s-Hertogenbosch.
Aan de Gemondesestraat net buiten het dorpje Liempde ligt kampeerboerderij De Mus’donck. Een versleten slagboom verspert de toegang. Vanaf de weg is slechts één stacaravan te zien. De kampeerveldjes zijn leeg.
Hier deed de nationale recherche vrijdagmorgen vroeg een inval. De Koerdische verzetsbeweging PKK zou het terrein gebruiken als opleidingscentrum. Er werden 29 mensen aangehouden.
Even na de middag is het kampeerterrein volstrekt verlaten, er is niets (meer) te zien dat duidt op de aanwezigheid van een trainingskamp. Een basketbalpaal staat bijna op instorten. Gasten of campingmedewerkers zijn er evenmin.
Om de hoek bij de receptie staan houten blokhutten. Op slot. Iets verderop hutten van riet. De deuren staan open. In een van de hutten ligt een omgevallen stoel, een lege doos en een kapotte lamp.
Het landelijk parket van het openbaar ministerie liet vrijdag weten elders in het land nog negen andere verdachten te hebben opgepakt. Tijdens de actie zijn tien woningen doorzocht. Bij deze doorzoekingen werden nachtkijkers, kleding voor verzending, instructiemateriaal, identiteitsbewijzen en een vuurwapen in beslag genomen.
Uit het onderzoek bleek volgens het landelijk parket dat in de kampeerboerderij in Liempde ruim twintig mensen een opleiding kregen voor de gewapende strijd van de PKK in Turkije. Die strijd zou onder meer met terroristische aanslagen moeten worden aangegaan.
Het landelijk parket stelt dat de deelnemers aan de opleiding van hun instructeurs en begeleiders onderwijs kregen in „speciale oorlogsvoering” en „militante persoonlijkheidskenmerken.” „Er zijn aanwijzingen dat de cursisten aan het einde van hun opleiding naar Armenië zouden worden gestuurd om deel te nemen aan gevechtshandelingen van de PKK.
Een trainingscentrum voor terroristen op het Brabantse platteland. „Het moet niet gekker worden”, reageert een fietser die uit nieuwsgierigheid bij de camping komt kijken. Hij wil zijn naam niet noemen. „Na New York, Madrid en Den Haag is nu Brabant aan de beurt.”
Omwonenden hadden geen idee dat de gasten andere dingen deden dan kamperen. Een buurman zag wel eens buitenlanders op de camping die nu en dan over slootjes sprongen. Hij schonk daar verder geen aandacht aan. „Maar dat krijgt nu een heel andere betekenis.”
De Mus’donck ligt in het hart van De Meijerij. Dit is een drukbezocht natuurgebied met stuifzand, vennen, uitgestrekte heidevelden en kleine bos- en natuurgebieden. Op het terrein zijn allerlei recreatiemogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld kano’s beschikbaar. Vooral scholen maken gebruik van de kampeerboerderij op het terrein. „De Mus’donck maakt meesterlijk genieten mogelijk”, meldt de website.
De camping heeft veertig tot vijftig standplaatsen. In de vakantieperiodes verblijven er mensen uit het hele land. Buurtbewoners typeren De Mus’donck als een gewone, nette kampeerplaats. Ze kunnen zich nauwelijks voorstellen dat eigenaar Van B., die onder de arrestanten is, wist van verzetstrainingen op zijn grond.
In Nederland is de PKK niet verboden. De Europese Unie beschouwt de PKK als een terroristische organisatie. Om die reden richt het onderzoek zich op de verdenking dat de verdachten hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie, legt het landelijk parket uit.
De Federatie Koerden in Nederland is „zeer verrast” over de inval en arrestaties in Liempde. Volgens secretaris B. Bakkenes van de organisatie kan er welhaast geen sprake zijn van een opleidingscentrum voor gewapende strijd, zoals het landelijk parket zegt. Bakkenes weet dat er centra zijn waar Koerden lessen krijgen. „Daar krijgen mensen informatie over uiteenlopende zaken die met Koerdistan samenhangen. Geschiedenis, filosofie. Dat heeft niets met terrorisme te maken.”