live
Binnenland

Aantal coronapatiënten op ic’s neemt snel af: 35 patiënten minder

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie18 May 2021 06:44

Advertentie

Coronavirus in België boven verwachting snel op zijn retour

Het aantal Belgen dat het coronavirus oploopt, in het ziekenhuis of op de ic belandt of zelfs overlijdt, daalt boven verwachting snel. Als het zo doorgaat, zijn de intensivecareafdelingen eind mei al zover leeggestroomd dat bijvoorbeeld de cafés weer open kunnen.

Er is „alleen maar goed nieuws te melden”, zegt viroloog Steven Van Gucht van het Belgische coronacrisiscentrum. „Alle coronacijfers blijven dalen, en dat volgens de meest optimistische voorspellingen.” Hij waarschuwt wel dat Hemelvaartsdag, een dag waarop weinig coronatests worden afgenomen, de cijfers waarschijnlijk wat drukt.

Voor de verdere versoepelingen die de regering voor 9 juni heeft aangekondigd, moeten de ic’s minder dan vijfhonderd coronapatiënten tellen. Zover is het volgens Van Gucht al eind mei en op 9 juni „aan het huidige tempo zelfs minder dan vierhonderd”. Dat betekent onder andere dat de horeca weer binnen gasten mag ontvangen en dat sportscholen en bioscopen open mogen.

Thailand wil 50.000 gevangen vrijlaten wegens corona-uitbraak

De Thaise regering overweegt om 50.000 gevangenen vrij te laten vanwege de grote corona-uitbraak in de gevangenissen. De minister van Justitie zegt tegen The Bangkok Post de druk op de overvolle gevangenissen te willen verminderen, waar in de afgelopen dag ongeveer 6700 nieuwe coronagevallen waren.

In totaal waren er in Thailand 9635 nieuwe besmettingen gemeld. Ongeveer 70 procent was dus in een gevangenis. De gevangenissen zitten voller dan is toegestaan. In totaal zitten daar 311.000 mensen vast, vooral voor drugsgerelateerde misdrijven.

„Als we niet kunnen voorkomen dat het virus zich verspreidt, dan moeten we gevangenen gaan vrijlaten”, aldus minister Somsak Thepsuthin. Er zouden dan wel voorwaarden komen aan de vrijlating, zoals een enkelband.
Door de vele besmettingen in de gevangenissen ligt het aantal nieuwe coronagevallen al dagen enorm hoog in Thailand. Vorige week was er twee keer sprake van een recordaantal nieuwe coronagevallen.

„PCR-tests voor vakantiegangers gaan in prijs dalen"

Vanuit het Europees Parlement kwam de oproep om de PCR-tests voor een Europees reiscertificaat gratis te maken. Ook de reisbranche wil dat, maar coronaminister Hugo de Jonge wil niet aan de oproep toegeven. Hij vindt het onwenselijk dat de belastingbetaler aan iemands vakantie meebetaalt en wil het verdienmodel van commerciële testbedrijven beschermen. Bovendien, zei hij maandag, gaan PCR-tests in prijs dalen.

Deense kroonprins Frederik krijgt eerste coronaprik

De Deense kroonprins Frederik heeft zijn eerste prik met het coronavaccin gekregen. Het Deense koninklijk huis deelt op Instagram een foto van het moment waarop de prik in zijn arm wordt gezet.

„Vandaag heb ik mijn eerste prik gekregen. Dank aan allen die ons weer op weg helpen naar het normale leven van vroeger”, schrijft de 52-jarige kroonprins bij de foto.

Frederik is uiteraard niet het eerste Deense koninklijk familielid dat een prik krijgt. Zijn 81-jarige moeder Margrethe kreeg op 1 januari haar eerste prik al en was daarmee de eerste royal die er eentje kreeg.

Afgelopen week recordaantal coronaprikken: 986.433

Bijna een miljoen mensen zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Van maandag 10 tot en met zondag 16 mei zijn 986.433 prikken gezet, staat in de wekelijkse update die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag naar buiten bracht. Niet eerder waren er in één week zo veel vaccinaties.

In de week van 5 tot en met 11 april waren 919.926 mensen gevaccineerd. De week erna zakte dat naar iets meer dan 574.000 prikken, maar sindsdien loopt het aantal inentingen weer gestaag op. In de week van 3 tot en met 9 mei waren iets meer 810.000 mensen geprikt.

Bijna 5,7 miljoen mensen hebben nu hun eerste prik gehad. Dat zijn er ruim 670.000 meer dan vorige week. Van al die mensen hebben bijna 1,8 miljoen ook de tweede prik al gehad, ruim 315.000 meer dan een week geleden. Dankzij die tweede prik zouden ze in elk geval voorlopig beschermd moeten zijn tegen het coronavirus. In totaal zijn nu bijna 7,5 miljoen prikken gezet.


De grootste groep gevaccineerden bestaat uit 50-plussers. In die groep hebben ruim 3,2 miljoen mensen hun eerste prik gekregen. Van hen hebben bijna 1,2 miljoen ook hun herhaalprik al gehad.

De zogeheten vaccinatiegraad is het grootst onder 80- tot 84-jarigen. Zo’n 90 procent van hen heeft de eerste prik gehad en 83 procent ook al de tweede prik. Onder 90-plussers blijft dit achter. Bijna driekwart heeft de eerste dosis ontvangen en twee derde de herhaalprik.

Komende weken werken de GGD’en toe naar het zetten van 2 miljoen prikken per week. Om dat aantal te kunnen halen zijn de gezondheidsdiensten volgens een woordvoerster van de landelijke organisatie GGD GHOR Nederland nog op zoek naar zo’n duizend artsen. Ook zijn er nog „een paar duizend” EHBO’ers en hosts nodig. Mensen met een EHBO-diploma kunnen gevaccineerden die onwel worden na een prik opvangen en hosts zijn nodig om mensen te ontvangen en naar de juiste plek te leiden.

Volgens de woordvoerster is er „genoeg aanbod” en wordt het op tijd vinden van personeel dan ook geen probleem. Bovendien staan er ongeveer duizend militairen klaar om te helpen. Wanneer zij ingezet zullen worden is volgens de GGD nog niet duidelijk. Als er ineens heel veel vaccins tegelijk worden geleverd kunnen ook ziekenhuizen bijspringen en tot een half miljoen prikken per week extra zetten.

5396 nieuwe coronagevallen, cijfer hoog door eerdere storing

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 5396 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dat cijfer valt nu hoog uit, doordat in de voorgaande dag minder meldingen konden worden doorgegeven door een technische storing.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu telde maandag 2877 nieuwe positieve tests. Dat opvallend lage aantal kwam echter door een computerprobleem bij de GGD. Het RIVM kon hierdoor niet alle meldingen ontvangen. Volgens het RIVM zijn de ontbrekende aantallen van maandag opgenomen in het dagcijfer van dinsdag.

Het gemiddeld aantal coronagevallen neemt al weken gestaag af. In totaal werden afgelopen woensdag tot en met dinsdag 35.142 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 5020 over de afgelopen zeven dagen. In de week daarvoor waren het er nog meer dan 49.000 op weekbasis.

In Amsterdam hoorden afgelopen etmaal 281 mensen dat ze positief zijn getest op corona. In Rotterdam waren dat er 227 en in Den Haag 200. In Tilburg en Utrecht kregen respectievelijk 126 en 117 mensen een positieve testuitslag afgelopen etmaal.

Het RIVM registreerde 17 sterfgevallen door Covid-19 tussen maandag en dinsdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Het aantal mensen dat sinds het begin van de uitbraak positief is getest, kwam maandag boven de 1,6 miljoen uit. Tot dusver zijn bijna 17.500 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

RIVM meldt kwart minder nieuwe coronagevallen in afgelopen week

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen zeven dagen met ongeveer een kwart afgenomen in vergelijking met een week eerder. Het RIVM meldt 35.142 nieuwe besmettingen tussen vorige week dinsdagochtend en deze dinsdagochtend. Ook het reproductiegetal is flink gedaald, naar 0,89. Het zogenoemde r-getal stond op 21 januari voor het laatst zo laag.

Het reproductiegetal van 0,89 betekent dat honderd mensen gemiddeld 89 anderen besmetten en de epidemie dus langzaam uit kan doven. Het RIVM maakt de berekening van het r-getal onder voorbehoud, dus het werkelijke getal kan variëren tussen 0,87 en 0,91.

Afgelopen vrijdag was het reproductiegetal nog 0,95. Het RIVM kijkt ongeveer twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het reproductiecijfer van 0,89 slaat dus op de situatie zoals die op 3 mei was.

Ook vorige week meldde het RIVM een grote daling in het aantal nieuwe besmettingen. Tussen 4 en 11 mei kregen volgens het RIVM 47.108 mensen een positief testresultaat, een afname van 10 procent ten opzichte van de week daarvoor.

Voordringen bij coronaprik was mogelijk, uitnodiging stond online
national-cancer-institute-L8tWZT4CcVQ-unsplash.jpg
Sommige zorginstellingen hadden de uitnodigingsbrief online gezet voor hun medewerkers. beeld Unsplash
De brief waarmee zorgmedewerkers worden uitgenodigd voor vaccinatie tegen het coronavirus, was lange tijd eenvoudig online te vinden. Daarmee konden anderen zich voordoen als zorgmedewerker en een afspraak maken voor een prik, zonder dat ze daar recht op hadden, ontdekte RTL Nieuws.

Zorgmedewerkers waren begin januari als eersten in Nederland aan de beurt om gevaccineerd te worden. Sommige zorginstellingen hadden de uitnodigingsbrief online gezet voor hun medewerkers.

RTL-verslaggever Daniël Verlaan werd daarop gewezen en zette zo’n brief op zijn eigen naam. De GGD controleerde wel of zijn naam op de brief overeenkwam met de naam op zijn identiteitsbewijs, maar niemand controleerde of hij in de zorg werkte.

Ook op de vaccinatielocatie zelf werd hij doorgelaten. Toen hij op het punt stond de prik te krijgen, zei hij dat hij journalist was en dat een ander het vaccin kon krijgen.

„RTL heeft aangetoond dat brieven van werkgevers online circuleerden en dat je er tussendoor kunt glippen als je valsheid in geschrifte pleegt en fraudeert. Hoe kunnen wij dat controleren? Onze mogelijkheden zijn niet oneindig, we willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren. Ergens houden de mogelijkheden voor ons op”, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland in een reactie weten.

Samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid is vanwege het vaccinatietempo bewust gekozen voor een laagdrempelig en gebruiksvriendelijk systeem om afspraken te maken, voegt de GGD er aan toe. „We hebben er gezamenlijk voor gekozen om dit niet nodeloos dicht te timmeren.”

GGD GHOR Nederland wijst ook naar de potentiële voordringers: „Mensen moeten op hun beurt wachten. Geen uitnodiging is geen afspraak. Als je toch vindt dat jij moet voordringen in het systeem en het lukt, besef dan dat je het vaccin hebt gekregen van iemand die het harder nodig heeft dan jij. Die volgorde is niet voor niets opgesteld.”

Het is niet bekend hoeveel mensen misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheid en zijn voorgedrongen. GGD GHOR Nederland zegt dat er momenteel ruim 100.000 afspraken per dag worden ingepland. Op basis van DigiD controleert de GGD of deze mensen al aan de beurt zijn en ongeveer 0,5 procent van die mensen blijkt nog niet in aanmerking te komen voor de prik. Dat komt neer op enkele honderden gevallen per dag.

Jongeren uit medische risicogroepen aan de beurt voor coronaprik

Jongeren met hoge medische risico’s die thuis wonen krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor coronavaccinatie, maakte het RIVM bekend. Het gaat om jongeren geboren in 2003, 2004 en 2005.

Met de uitnodiging kunnen zij een afspraak maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Jongeren met een neurologische aandoening die niet naar de GGD kunnen komen, krijgen thuis een vaccinatie via een mobiel vaccinatieteam.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat het in totaal om ongeveer 2500 jongeren. Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Jongeren uit deze groep die in een instelling wonen hebben afgelopen weken al een eerste vaccinatie gehad.

De jongeren die het betreft hebben een extra hoog risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Het gaat om thuiswonende jongeren met een ernstig aangetast immuunsysteem en jongeren met een neurologische aandoening waardoor de ademhaling is aangetast.

Jongeren met het syndroom van Down of morbide obesitas, die ook behoren tot de medische hoog-risicogroep, zijn eerder al via de huisarts uitgenodigd.

Advertentie

Aantal coronapatiënten op ic’s neemt snel af: 35 patiënten minder

Het totale aantal ernstig zieke coronapatiënten op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur tijd met 35 afgenomen, van 681 tot 646. Dat is de grootste daling in tijden.

Op verpleegafdelingen maakte het aantal coronapatiënten een pas op de plaats. Het zijn er nu 1503, één meer dan maandag, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De vorige keer dat de druk op de ic’s in één dag zo fors verminderde was vorig jaar op 3 juni, in de nasleep van de eerste golf van de coronapandemie.

„Eén prik straks genoeg voor corona-reispas EU"
ANP-429061652.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Eén prik met een coronavaccin is straks genoeg om de coronapas te krijgen die het reizen in de Europese Unie gemakkelijker moet maken. Daarover zijn de EU-landen en het Europees Parlement het eens, zeggen EU-bronnen.

Een reiziger is daarmee nog niet verzekerd van vrije toegang tot alle EU-lidstaten. Een land kan bijvoorbeeld mensen die pas een van hun twee prikken hebben gekregen vragen om een coronatest te ondergaan of in quarantaine te gaan. Het is nog onduidelijk of een lidstaat dat van plan is. De meeste vakantielanden willen juist zo min mogelijk obstakels opwerpen.

Van drie van de vier vaccins die vooralsnog in de EU zijn goedgekeurd, wordt na een paar weken een herhalingsprik toegediend. De gevaccineerde is dan nog aanzienlijk beter beschermd tegen het virus. Maar een groot deel van de EU-burgers krijgt nog geen tweede dosis voor de zomer aanbreekt. En er is de EU juist veel aan gelegen om reizen in de zomervakantie al mogelijk te maken. Bovendien biedt de eerste prik van Pfizer, Moderna en AstraZeneca ook al bescherming, zeggen onderzoekers.

De EU-landen en het Europees Parlement onderhandelen over de precieze afspraken over de coronapas, die vermoedelijk officieel Covid-certificaat gaat heten. Wie naar een ander EU-land wil reizen, zou vanaf 21 juni met een QR-code kunnen aantonen dat hij of zij is ingeënt, negatief heeft getest of antistoffen heeft door een eerdere besmetting.

De EU wil ook weer meer reizigers gaan verwelkomen uit de rest van de wereld. Maar voor hen volstaat één dosis van een tweeprikkenvaccin niet, is volgens de Brusselse bronnen de bedoeling. Het inreisverbod zou alleen kunnen worden ingetrokken voor wie helemaal beschermd is.

Nederland ligt nog op schema om 21 juni met de pas te beginnen, zegt een ingewijde. Maar landen als Duitsland, Zweden en Ierland zeggen volgens hem meer tijd nodig te hebben.

Het Europees Parlement wil graag dat wie nog niet is ingeënt, zich gratis kan laten testen voor het coronacertificaat. Maar dat bepalen de EU-landen zelf wel, vinden Nederland en volgens een diplomaat ook de andere lidstaten.

Oostenrijk stopt met AstraZeneca-vaccin zodra voorraad op is
ANP-429895451.jpg
beeld ANP, Rob Engelaar

Oostenrijk stopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca zodra de huidige voorraad gebruikt is. De belangrijkste reden is dat de leveringen niet goed verlopen en er veel minder doses van het middel zijn dan afgesproken.

Gezondheidsminister Wolfgang Mückstein zei dat de reputatie van het middel ook meespeelt in de beslissing om ermee te stoppen maar dat dit geen zwaarwegende reden was. In een aantal EU-landen wordt AstraZeneca niet meer gebruikt vanwege zeldzame bijwerkingen.

Mückstein wil in het vervolg meer inzetten op mRNA-vaccins zoals die van Pfizer/BioNTech en Moderna.

De Europese Unie maakte eerder ook al bekend vanwege de leveringsproblemen geen coronavaccins van AstraZeneca meer te bestellen. De Brits-Zweedse farmaceut levert veel minder doses dan afgesproken.

Verplichte coronatest voor reizigers blijft gelden
ANP-431389787.jpg
beeld ANP, Evert Elzinga

Iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland wil reizen, moet voor vertrek een negatieve uitslag van een coronatest en een sneltest laten zien. Die verplichting blijft gelden, heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Actiegroep Viruswaarheid eiste in een kort geding dat de verplichting zou worden verboden, of dat die in elk geval niet voor Nederlandse burgers zou gelden. Het gerechtshof wees dat af, net als de rechtbank eerder.

De zaak was, met steun van Viruswaarheid, aangespannen door een vrouw die eind vorig jaar vanwege familieomstandigheden naar Israël was gereisd. Tijdens haar verblijf daar werd de testplicht ingevoerd. De vrouw zegt dat 81 familieleden tijdens de Holocaust zijn vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz en dat andere familieleden het slachtoffer werden van medische experimenten. Daarom weigert zij nu elke gedwongen medische behandeling en volgens haar valt een verplichte coronatest daar ook onder.

Het gerechtshof was het daar niet mee eens. In de grondwet staat dat de overheid de plicht heeft om maatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen. Dat kan ten koste gaan van iemands rechten.

Viruswaarheid zei ook dat Nederlanders altijd het recht hebben om Nederland binnen te komen en dat ze nooit uit eigen land geweerd mogen worden. Ook daar ging het gerechtshof niet in mee. Nederlanders mogen niet zomaar voorgoed verbannen worden, maar een tijdelijke maatregel als de testverplichting is geen „weigering van toegang”, aldus het gerechtshof.

Viruswaarheid wilde ook dat het gerechtshof de Staat zou verbieden om het coronabeleid te baseren op de uitkomsten van zogeheten PCR-testen, maar ook die eis werd afgewezen. Bij een PCR-test krijgen mensen teststaafjes in neus en keel om monsters af te nemen. In een laboratorium wordt vervolgens vastgesteld of de geteste persoon het coronavirus onder de leden heeft. Die uitslagen worden verzameld en naar buiten gebracht in de dagelijkse cijfers van het aantal nieuwe coronagevallen. Volgens Viruswaarheid is de PCR-test niet betrouwbaar genoeg maar het gerechtshof vindt de test wel degelijk geschikt, net als de rechtbank eerder.

Het gerechtshof ging ook niet in op de eis van Viruswaarheid dat de overheid verplicht zou worden om de communicatie over het coronavirus aan te passen. Viruswaarheid vond de berichten van de overheid „misleidend en onnodig alarmerend”, maar daarvoor ziet het gerechtshof geen bewijs.

Vijftigers al geprikt voordat nieuw advies over AstraZeneca komt
ANP-430076938 1.jpg
beeld ANP, Sander Koning

Mocht de Gezondheidsraad adviseren het coronavaccin van AstraZeneca ook weer aan vijftigers toe te dienen, dan zou dat advies weleens te laat kunnen komen om er gebruik van te maken. Zowat alle vijftigers zijn namelijk al gevaccineerd tegen de tijd dat het advies verschijnt, schrijft de Volkskrant.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vroeg op 26 april om een nieuw leeftijdsadvies voor het vaccin. De raad verwacht dat eind mei te presenteren. Vanwege zeer zeldzame, maar ernstige bijwerkingen had de Gezondheidsraad eerder geadviseerd het vaccin van AstraZeneca alleen nog toe te dienen aan personen boven de 60 jaar. Mensen onder de 60 jaar krijgen nu in de GGD-vaccinatiestraten het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna toegediend.

Voor het gevraagde nieuwe advies wil de Gezondheidsraad de uitkomst van enkele onderzoeken afwachten. „De commissie is aan de slag, maar is gewoon nog niet klaar” zegt een woordvoerder van de raad tegen de krant. „We zijn een wetenschappelijk instituut. Als we klaar zijn, zijn we klaar.”

Sinds maandagavond kunnen inwoners die zijn geboren in 1965 (55 of 56 jaar oud) een afspraak maken voor hun eerste prik. Bijna elke twee dagen komen nu mensen uit een volgend geboortejaar aan de beurt om een afspraak te maken.

Aantal burenruzies bereikt record in coronajaar 2020
ANP-425528666.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Bij buurtbemiddelingsorganisaties zijn vorig jaar zo’n 20.000 conflicten tussen buren gemeld, circa 2500 meer dan in 2019. Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen vooral klachten binnen over luidruchtig spelende kinderen, harde muziek en lawaai door verbouwingen.

Uit de jaarcijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt verder dat vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, buren last van elkaar hadden. „We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid”, aldus een woordvoerster.

„Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt”, zegt de woordvoerster van het centrum. „Nu iedereen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af.”

CCV bestaat sinds 1996 en tegenwoordig kunnen inwoners van 300 gemeenten (85 procent van de 352 Nederlandse gemeenten) gratis gebruik maken van deze dienst. In 7 op de 10 gevallen wordt het conflict volgens het centrum opgelost.

‘Geen coronatesten voor Palestijnen in Gaza na aanval van Israël’
ANP-431417149.jpg

De enige Palestijnse locatie die coronatesten uitvoert in Gaza ligt stil na een Israëlische luchtaanval op maandag, dat melden lokale autoriteiten. De kliniek met een coronalab in de stad Al-Rimal is verwoest bij een luchtaanval, het ministerie van Volksgezondheid is daarbij ook geraakt. Onder meer medisch personeel van het ministerie is gewond geraakt, de toestand van sommigen van hen is kritiek, aldus plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Yousef Abu al-Rish.

Volgens een woordvoerder van het ministerie in de door Hamas geleide enclave dreigen de Israëlische aanvallen „de inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid te ondermijnen ten tijde van de Covid-pandemie”. Door de aanvallen kunnen de tests in het laboratorium niet doorgaan. Voordat het geweld vorige week in Gaza oplaaide werden er dagelijks zo’n 1600 mensen getest op corona.

Gaza heeft tot nu toe 122.000 doses coronavaccins ontvangen op 2 miljoen inwoners. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is de helft van de vaccins nog niet toegediend. De WHO zegt dat 103.000 mensen positief zijn getest op coronavirus in Gaza, van wie er meer dan 930 zijn overleden.

Ondernemersvertrouwen voor het eerst sinds corona positief

Het ondernemersvertrouwen is voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer voorzichtig positief. Toch zijn veel bedrijfstakken waaronder de horeca en de autohandelaren nog somber gestemd aan het begin van het tweede kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW.

Het vertrouwen van Nederlandse ondernemers kwam uit op een stand van plus 2,3 tegen min 6 in het kwartaal ervoor. Een positieve stand geeft aan dat er onder ondernemers meer optimisten zijn dan pessimisten. In het tweede kwartaal van 2020 was nog sprake van een historisch dieptepunt van min 37,2.

De horeca was bij de laatste meting net als een kwartaal eerder het somberst gestemd, maar de ondernemers in die sector zijn inmiddels wel een stuk minder pessimistisch dan voorheen.
Dat komt volgens het CBS doordat de omzetverwachting en omzetontwikkeling verbeterden. Ondernemers in de bouw zijn voor het derde kwartaal op rij het meest optimistisch.

Iets meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers geeft aan handel te drijven met het Verenigd Koninkrijk. Hiervan ervaart bijna 40 procent helemaal geen belemmeringen door de brexit. Een kwart van de bedrijven ondervindt hinder door administratieve lasten en 15 procent van de exporteurs wordt geconfronteerd met extra kosten door bijvoorbeeld in- en uitvoerheffingen.

Aantal werklozen daalt met 50.000, sterkste daling sinds 2003

De werkloosheid in Nederland is in het eerste kwartaal van 2021 sterk afgenomen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020 daalde het aantal werklozen met 50.000. Dat is de grootste daling sinds de start van de meting in 2003, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling komt doordat meer werklozen aan het werk gingen dan er werkenden hun baan verloren. Ook daalde de werkloosheid doordat mensen stopten met het zoeken naar een baan. Nederland telde in het eerste kwartaal 334.000 werklozen. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking.

Het aantal vacatures steeg fors. Daarmee neemt de spanning op de arbeidsmarkt toe. Vooral in de bedrijfstak informatie en communicatie en in de bouw is het personeelsgebrek groot. Eind maart stonden er 245.000 vacatures open, 26.000 meer dan een kwartaal eerder.

Ondanks de coronacrisis en de lockdown in het eerste kwartaal lijkt de schade voor de arbeidsmarkt mee te vallen. Dit komt door de steunmaatregelen van de overheid, waardoor veel bedrijven geholpen worden bij het doorbetalen van hun personeel. In de banencijfers van het CBS zijn ook de arbeidsplaatsen meegerekend van mensen die vanwege de crisis niet of minder kunnen werken, maar wel nog steeds hun loon krijgen gestort.

Volgens het statistiekbureau is Nederland alles bij elkaar goed voor bijna 10,7 miljoen arbeidsplaatsen, van zowel werknemers als zelfstandigen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar liep het banentotaal met 69.000 terug. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2020 telde het eerste kwartaal 221.000 banen minder.

Het banenverlies was veruit het grootst in de handel, de horeca en het vervoer. In die sectoren liep het aantal banen met 48.000 terug. Ook in de cultuursector en recreatie gingen banen verloren. Deze sectoren hebben allemaal veel last van de coronacrisis. Sinds het begin van de pandemie gelden reisbeperkingen, zijn evenementen geschrapt en door lockdowns waren de horeca, musea, theaters en pretparken grotendeels gesloten.

In het eerste kwartaal van 2021 waren er 1,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, 122.000 minder dan een jaar eerder. Aan het begin van de coronapandemie, begin vorig jaar, daalde het aantal flexibele werknemers sterk. Die daling was vanaf eind vorig jaar minder groot ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt doordat er in sommige beroepen meer flexibele werknemers zijn bijgekomen, zoals in de gezondheidszorg en de bouw.

‘Amazon stort zich op markt voor medische zelftesten’
ANP-431283992.jpg
Een Duits distributiecentrum van Amazon. beeld AFP, Ronny Hartmann

Webwinkelconcern Amazon overweegt naar verluidt om een nieuw bedrijfsonderdeel op te zetten op het gebied van medische zelftesten voor mensen thuis. Dat meldt de zakelijke nieuwswebsite Business Insider op basis van ingewijden.

Het zou onder meer gaan om een soort marktplaatsdienst waarop andere partijen diagnostische diensten kunnen aanbieden. Het Amerikaanse concern werkt er volgens de bronnen ook aan om later dit jaar een eigen coronatestkit op de markt te brengen. Er zou ook worden gedacht aan andere testkits, bijvoorbeeld voor seksueel overdraagbare aandoeningen. Maar daarover is nog geen besluit genomen, aldus Business Insider.

Amazon heeft zelf nog niet op het bericht gereageerd. Maar het bedrijf timmert de laatste jaren op steeds meer fronten aan de weg. Zo zette de onderneming de Amerikaanse supermarktwereld een paar jaar terug op zijn kop door supermarktketen Whole Foods over te nemen.Ook lijfde Amazon onlineapotheek PillPack in. Daarmee roerde Amazon zich ook in de zorgsector.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog opgestart. Lees het blog van maandag hier terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer