Geen daling van coronagevallen in Suriname, code zwart dreigt
Het aantal coronapatiënten in de Surinaamse ziekenhuizen blijft toenemen met een dreiging van code zwart tot gevolg. Dat is het beeld dat de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, en andere gezondheidsautoriteiten op dit moment schetsen van de situatie in het land.
De minister zei maandag op de Surinaamse radio dat er formeel nog geen sprake is van code zwart, waarbij de ziekenhuizen keuzes moeten maken welke patiënten voorrang krijgen. In de dagelijkse praktijk van de Surinaamse ziekenhuizen gebeurt dit in individuele gevallen nu echter al wel. „Met improvisatie en aanpassingen zijn de laatste dagen overbrugd, maar er zijn grote uitdagingen. We zitten tegen de maximale capaciteit aan. Covid neemt de overhand. Daarom staan we voor het punt om naar verdere afschaling van de reguliere zorg te gaan.”
Ramadhin verwacht dat de definitieve besluiten over afschaling en code zwart dinsdag in de loop van de dag bekend zullen worden. De minister blijft ook hameren op het belang van vaccinatie en dan vooral voor de risicogroepen, zoals ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen. Het blijkt dat de laatste weken juist mensen uit deze groep moeten worden opgenomen vanwege ernstige klachten.
„Vaccinatie heeft als doel om ziekte en sterfte te voorkomen”, aldus de minister. „Het is jammer om te zien dat veel mensen die nu ziek zijn de ruimte hadden om zich te laten vaccineren.”
De bewindsman sluit niet uit dat de coronamaatregelen nog deze week aangescherpt zullen worden. „Ik roep de samenleving op om niet door te gaan met het onverantwoorde gedrag waardoor de pandemie in stand blijft. Niemand wil toch dat zijn familie niet kan worden opgenomen vanwege capaciteitstekort?”
Suriname zit midden in de derde besmettingsgolf waarbij de zogenoemde Braziliaanse of Manaus-variant de grootste boosdoener is. Deze vorm van het coronavirus is een stuk besmettelijker dan de varianten uit de beginperiode van de pandemie. In de afgelopen weken kreeg 25 tot 40 procent van de geteste personen een positieve uitslag, met alle dagen meer dan honderd bevestigde besmettingen per dag. Ook het aantal overlijdensgevallen is relatief hoog, in deze maand zijn tot nu 24 mensen overleden aan Covid-19.