Buitenland

Leger VS doodt 600 rebellen

Amerikaanse soldaten hebben bij hun aanval op de opstandige stad Fallujah, die maandag begon, zo’n 600 opstandelingen gedood. Aan Amerikaanse zijde vielen tot nu toe 18 doden en 69 gewonden. Van de Iraakse militairen die met de Amerikanen meestrijden sneuvelden er 5 en raakten er 34 gewond. Dat heeft het Amerikaanse leger donderdag bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
12 November 2004 10:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:52
BAGDAD – Een Amerikaanse legerhelikopter vloog donderdag boven een soennitische moskee in de Iraakse hoofdstad Bagdad, terwijl soldaten Iraakse opstandelingen arresteerden. Foto EPA
BAGDAD – Een Amerikaanse legerhelikopter vloog donderdag boven een soennitische moskee in de Iraakse hoofdstad Bagdad, terwijl soldaten Iraakse opstandelingen arresteerden. Foto EPA

Het aantal van 600 gedode opstandelingen omvat zowel de strijders die zijn omgekomen bij vuurgevechten in Fallujah, als zij die zijn omgekomen in de artilleriebarrages en hevige bombardementen van het Amerikaanse leger op de stad. Volgens Amerikaanse schattingen zaten er aan het begin van het offensief zo’n 1200 tot 3000 opstandelingen in de stad. Hoeveel burgers tot nu toe bij de aanval op de stad zijn omgekomen, is onduidelijk.

De Amerikaanse generaal-majoor Richard Natonski, die het bevel voert over het offensief, verklaarde dat de operatie sneller verloopt dan was gedacht. Hij verklaarde dat de militairen in vrijwel elke moskee die ze hebben doorzocht op wapens zijn gestuit. Vanaf minaretten zou zelfs op de Amerikanen zijn geschoten.

Het Amerikaanse leger begon donderdagavond aan de tweede fase van de aanval op Fallujah. De soldaten richtten zich hierbij vooral op het zuidelijk deel van de stad, dat nog in handen is van de opstandelingen. Volgens een legerwoordvoerder hebben groepen in het nauw gedreven strijders geprobeerd door de Amerikaanse linies heen te breken. Ook is het verzet in de noordelijke stad Mosul in actie gekomen, mogelijk om de druk op de omsingelde strijders van Fallujah te verminderen.

Iraakse opstandelingen schoten bij de gevechten donderdag twee Amerikaanse helikopters neer. De twee Super Cobra-helikopters werden beide geraakt door een raketgranaat en geweervuur en waren gedwongen een noodlanding te maken. De piloten van de toestellen raakten niet gewond en konden worden opgepikt door andere helikopters.

Amerikaanse soldaten ontdekten in een huis in het noordoosten van Fallujah woensdagmiddag een vastgeketende gijzelaar. Een Amerikaanse legerwoordvoerder verklaarde de nationaliteit van de man niet te kennen, maar er zeker van te zijn dat het geen westerse man was. De man zat vastgeketend aan een muur, was mishandeld door zijn ontvoerders en was ernstig ondervoed, aldus de woordvoerder. Op opnamen van de Amerikaanse zender ABC zei de man een Iraakse taxichauffeur te zijn en tien dagen geleden te zijn ontvoerd.

De felle gevechten in Fallujah hebben een gestage stroom Amerikaanse gewonden op gang gebracht naar het belangrijkste Amerikaanse legerziekenhuis in Europa, het Regionaal Medisch Centrum in het Duitse Landstuhl. Medewerkers van het legerhospitaal hielden donderdag rekening met meer dan 100 gewonden, maandag werden 38 soldaten binnengebracht, dinsdag 23 en woensdag 64. De stroom gewonden heeft het ziekenhuis ertoe genoopt een aantal afdelingen, waaronder de intensive care, uit te breiden. Het ziekenhuis in Landstuhl is de grootste medische instelling van het Amerikaanse leger buiten de VS.

Terwijl Amerikaanse en Iraakse militairen Fallujah onder controle proberen te krijgen, gaat het geweld van opstandelingen elders in Irak onverminderd voort. In de hoofdstad Bagdad kwamen donderdag ten minste zeventien mensen om het leven toen een autobom ontplofte in een verkeersopstopping in een drukke winkelstraat. Ruim twintig mensen raakten gewond. Veel auto’s vlogen in brand. Ook aan gebouwen ontstond grote schade. Door de verkeersdrukte konden ambulances de gewonden niet snel bereiken.

In de Noord-Iraakse stad Kirkuk pleegden onbekenden een aanslag op de gouverneur. Daardoor raakten zeker veertien mensen gewond, onder wie vier lijfwachten van de gouverneur, die zelf ongedeerd bleef. In Mosul, eveneens in het noorden, hebben gemaskerde mannen zes politiebureaus bestormd. Ze namen wapens mee en staken de gebouwen in brand.

In het rebellenbolwerk Baquba, ten noorden van Bagdad, werd een gebouw van de Iraakse Nationale Garde aangevallen. Een Iraakse militair kwam om het leven en drie anderen raakten gewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer