GBB ontstemd over uitspraken NAM-topman Atema
De Groninger Bodem Beweging (GBB) noemt de uitspraken van NAM-topman Johan Atema zeer voorbarig. Hij zei in een interview met NRC dat de versterkingsoperatie in Groningen niet meer nodig is, omdat de kans op zwaardere aardbevingen tot „nog maar een paar procent” is geslonken doordat de gaskraan wordt dichtgedraaid. Daardoor hoeven volgens Atema nog maar 50 woningen te worden versterkt en geen 26.000.
Een woordvoerster van de GBB, die de belangen van gedupeerden door de gaswinning behartigt, noemt de uitspraken onjuist. „De versterkingsoperatie is nog nauwelijks op gang gekomen. Het is beslist onwaar dat er geen zware bevingen meer kunnen voorkomen. Die gaan ook nu nog door.” Eind vorige maand werd er nog een schok van 2.3 gemeten bij het dorp Huizinge.
„Het lijkt erop dat de NAM er alles aan doet om onder betalen uit te komen. Er is al zo lang over de versterking gesteggeld, mensen wachten al jaren op renovatie. Als de NAM nu zegt: renoveren is niet meer nodig, kun je je voorstellen hoe rauw dit de mensen op het dak valt. Ik zie veel verbazing en boosheid. Atema gaat er ook aan voorbij dat er nog backup-locaties openblijven. Als we een strenge winter krijgen, wordt er gewoon weer gas gewonnen.”
Het Groninger Gasberaad, een collectief van maatschappelijke organisaties, noemde de woorden van Atema „ongeloofwaardig, schadelijk en kwetsend”. Volgens het beraad heeft de NAM duizenden gezinnen met de rug tegen de muur gezet, jarenlang de schadevergoeding afgeknepen en op basis van theoretische modellen verklaard dat woningen ‘veilig’ zijn. „Hij praat voor zijn beurt, schoffeert inwoners die diep in de ellende zitten en komt andermaal niet met serieuze oplossingen”, aldus het Groninger Gasberaad over Atema.
Kr8, een groep van acht corporaties in het kerngebied van de aardbevingen, vindt dat Atema veel te voorbarig is met zijn uitspraak dat er nog maar 50 huizen moeten worden versterkt. „Pas na inspectie en beoordeling blijkt of versterking nodig is. Wij willen dat de overheid zich houdt aan de afspraken die ze hierover ook recentelijk nog met ons en onze huurders heeft gemaakt”, stelt Kr8-voorzitter Anita Tijsma. „Ik vind het onbegrijpelijk dat de NAM, die zich heeft teruggetrokken uit de versterkingsoperatie, dit soort uitspraken doet. Dit schaadt het vertrouwen en zorgt voor nieuwe onrust en onzekerheid voor de huurders van corporatiewoningen in het aardbevingsgebied.” Volgens Kr8 bezitten de corporaties ongeveer 25 procent van de huizen in het aardbevingsgebied.