Binnenland
Kwart refo’s neemt geen vaccin vanwege geloof in Gods voorzienigheid

Het geloof in Gods voorzienigheid is voor een kwart van de RD-lezers de zwaarstwegende reden om niet te kiezen voor een coronavaccin, zo blijkt uit een onderzoek onder bijna 4000 lezers van het RD en rd.nl.

Een huisarts in het Drentse dorp Gieten vaccineert een oudere thuis tegen het coronavirus.  beeld ANP, Siese Veenstra
Een huisarts in het Drentse dorp Gieten vaccineert een oudere thuis tegen het coronavirus.  beeld ANP, Siese Veenstra

Van de respondenten die aangaven zich niet te laten inenten tegen het coronavirus (53 procent van de RD-lezers) zei 58 procent dat het geloof in Gods voorzienigheid meespeelde in de afweging, voor iets meer dan de helft (53 procent) speelde (ook) de veiligheid van het coronavaccin mee en vier op de tien wilden geen proefkonijn zijn bij een snel ontwikkeld vaccin tegen Covid-19.

Op de vraag welk van die redenen het zwaarst weegt, zei 47 procent van de nee-zeggers dat dat het geloof in Gods voorzienigheid is. Zij menen om die reden vaccinatie, ongeacht welk vaccin het is, niet voor hun geweten te kunnen verantwoorden.

Voor een op de zes weegt de veiligheid van het coronavaccin het zwaarst, voor een op de acht is dat het feit dat men gezond is en niet tot de risicogroepen hoort, 2 procent zegt er niet gerust op te zijn dat er voor het vaccin geen weefsel is gebruikt van een geaborteerde foetus.

Het argument van het geloof in Gods voorzienigheid speelt bij ouderen die zich niet laten vaccineren een grotere rol dan bij jongeren. Voor zo’n drie op de vijf nee-zeggers tussen de 65 en 74 jaar weegt dit argument het zwaarst. Voor de leeftijd 25 tot 45 jaar geldt dat voor vier op de tien respondenten die geen coronaprik willen.

In het ene kerkverband wordt het argument van Gods voorzienigheid vaker als zwaarwegend genoemd dan in het andere. Van de nee-zeggers in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) en de Oud Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) (OGG(iN)) weegt het geloof in Gods voorzienigheid bij een grote meerderheid (zo’n 80 procent) het zwaarst in het besluit om zich niet te laten vaccineren. In de Gereformeerde Gemeenten (GG) geldt dat voor iets meer dan de helft van de nee-zeggers, in de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) 34 procent, in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) 21 procent en in de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland 14 procent.

Twijfel

Van de respondenten die zich wel lieten vaccineren of zeggen zich te laten vaccineren als ze een uitnodiging krijgen (samen een derde van het totaal), zegt 77 procent dat te doen ter bescherming van de eigen gezondheid en 81 procent omdat ze geen gevaar willen vormen voor anderen.

Bij de respondenten die twijfelen of ze zich laten vaccineren (13 procent van het totaal), speelt de veiligheid van het vaccin een grote rol. Twee op de drie twijfelaars noemen dat als reden.

Biblebelt

De vaccinatiebereidheid verschilt beduidend per gemeente. Uit het RD-onderzoek zijn de Biblebeltgemeenten geselecteerd waarin een substantieel aantal respondenten de enquête invulde. Het percentage van de RD-lezers dat zegt zich niet te laten inenten is het hoogst in de gemeente Staphorst (80 procent), gevolgd door Urk (78 procent), Rhenen (78 procent), Alblasserdam (77 procent) en Oldebroek (76 procent). Biblebeltgemeenten zijn hier gedefinieerd als gemeenten waar ChristenUnie en SGP samen minimaal 20 procent van de stemmen hebben gehaald bij de laatstgehouden Tweede Kamerverkiezingen.

Coronapaspoort

Het zogenoemde coronapaspoort is niet populair onder RD-lezers: 68 procent van de respondenten vindt dat geen goed middel om mensen meer vrijheden te geven. Een op de vijf respondenten vindt zo’n coronapaspoort, waarin vermeld staat dat iemand negatief is getest, immuun is of is gevaccineerd, wel een goed middel. Ruim 12 procent heeft er geen mening over.

17089984.JPG
beeld RD

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Coronavaccin

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer