Seksueel misbruik en geweld bij SOS Kinderdorpen
Kinderen en jongeren die worden opgevangen door de wereldwijde organisatie SOS Kinderdorpen zijn in twintig landen het slachtoffer geworden van geweld en seksueel misbruik. Er is onderzoek gedaan naar 22 gevallen in vijftig instellingen tussen de jaren 90 en het recente verleden, maakte een zegsman van de Duitse tak in München bekend.
Volgens de Oostenrijkse tak gaat het om zorginstellingen in Afrika en Azië. Het aantal slachtoffers zou vrij klein te zijn.
De internationale koepelorganisatie gaf geen details over het aantal gedupeerden, de getroffen landen en de aard van het geweld en misbruik. Er komt een onafhankelijk onderzoek en een steunfonds voor de slachtoffers. Er werden ook andere misstanden ontdekt, zoals corruptie en verduistering. De voorzitter van SOS Kinderdorpen Internationaal, Ingrid Maria Johansen, excuseerde zich bij „de kinderen en jongeren die schade hebben geleden”.
Volgens de Duitse woordvoerder zijn meldingen van misbruik niet serieus genoeg genomen, werden kinderen en getuigen niet geloofd en daders niet voor de rechter gebracht.
De algemeen directeur van SOS Kinderdorpen Nederland zegt dat zij geschokt was toen ze het hoorde. „Kindveiligheid is ons grootste goed. Dit gaat tegen alles in waar wij voor staan”, aldus Arian Buurman. De directeur zegt dat er strenge consequenties volgen. „We gaan uitzoeken wie verantwoordelijk is. Ook voor medewerkers die hebben weggekeken volgen consequenties. Ook komen er ombudsmensen die luisteren naar mensen met klachten.”
Volgens Buurman werd het onderzoek door SOS Kinderdorpen ingesteld, om te kijken hoe het ging met oude zaken, maar er waren ook signalen dat er wat mis was. „Het is een kwetsbare omgeving en dus zijn wij het verplicht om constant ons beleid te toetsen. Het is schokkend dat er niet genoeg is gedaan.”
SOS Kinderdorpen helpt vooral kinderen die niet door de ouders kunnen worden verzorgd wegens armoede of huiselijk geweld. De organisatie biedt onderdak aan 65.000 kinderen in 137 landen en ondersteunt nog eens 347.000 mensen met sociale programma’s. Volgens het laatste jaarverslag bedroegen de inkomsten uit donaties en overheidssteun in 2019 1,4 miljard euro.