„Versoepeling gesteund, maar nu pas op de plaats”
Het versoepelen van de coronamaatregelen waardoor onder meer de winkels en de terrassen onder voorwaarden weer open zijn, kan op steun rekenen. Maar de handen gaan niet op elkaar voor verdere versoepelingen, concludeert I&O Research uit het maandelijkse draagvlakonderzoek naar de coronamaatregelen in opdracht van de NOS.
Van de ondervraagde Nederlanders vindt 54 procent de doorgevoerde versoepelingen een goede zaak. Een ongeveer net zo grote groep wil een pas op de plaats maken of de maatregelen zelfs weer aanscherpen. Voor het onderzoek zijn 2080 Nederlanders ondervraagd in de periode van 30 april tot 3 mei.
Onderzoeker Peter Kanne geeft aan dat berichten over de drukte in de ziekenhuizen en volle intensive cares daarbij een rol spelen. „Tegenstanders begrijpen niet dat, nu er wordt gesproken van code zwart en ziekenhuizen vollopen, er versoepeld wordt. Veel mensen hebben het gevoel dat dit gebeurt onder druk van de publieke opinie en dat het voorkomen had kunnen worden als maatregelen eerder waren aangescherpt.”
Voorstanders wijzen erop dat de strenge lockdown met de avondklok niet meer houdbaar is. Zij vinden versoepelingen nodig voor het welzijn van jongeren en ook voor ondernemers.
Verwachtingen
Het kabinet moet niet te hoge verwachtingen wekken over versoepelingen van de coronamaatregelen, want als versoepelingen niet doorgaan kan dat de „geloofwaardigheid en effectiviteit” van de coronaregels aantasten. Dat stelt de Raad van State (RvS) in haar advies over de tweede verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19, waarin de coronamaatregelen zijn opgenomen.
Volgens de belangrijkste juridische adviseur van het kabinet zorgt „een zo consistent en coherent mogelijk beleid” ervoor dat burgers en bedrijven de coronaregels blijven naleven. „De overheid moet hierover duidelijk communiceren”, aldus de RvS. De raad wijst wel op het „spanningsveld” tussen het hoge aantal ziekenhuisopnames en de toenemende sociale en economische noodzaak van versoepelingen.
De noodzaak voor de tijdelijke coronawet is er volgens de RvS nog steeds en verlenging van de wet tot 1 september dit jaar ligt volgens de raad dan ook „voor de hand”. Bovendien is de tijdelijke coronawet niet alleen bedoeld voor het opschalen van de coronaregels, maar ook voor het „gefaseerd afschalen daarvan”.
Het kabinet wil begin juni beslissen over de invoering van een vaccinatiebewijs. De Tweede Kamer heeft daarna drie weken de tijd om zich te buigen over alle aspecten van zo’n bewijs, waarmee mensen straks weer kunnen reizen. schrijft zorgminister De Jonge in een Kamerbrief.