Kerk & religie

‘Bloedig’ Colosseum krijgt houten vloer terug

Het Colosseum in Rome krijgt zijn houten vloer terug. Over twee jaar kunnen toeristen midden in het amfitheater gaan staan, op de plek waar ooit gladiatoren vochten. En waar christenen om het leven werden gebracht.

4 May 2021 09:33
Het Colosseum heeft momenteel geen arenavloer. beeld Getty Images/iStockphoto
Het Colosseum heeft momenteel geen arenavloer. beeld Getty Images/iStockphoto

De Romeinse keizer Vespasianus zette in 74 na Christus 12.000 Joodse dwangarbeiders aan het werk om de arena te bouwen. Acht jaar later was het Colosseum klaar: ruim 50 meter hoog, 188 meter lang en 156 meter breed. Het gebouw werd grotendeels betaald uit de oorlogsbuit die zijn zoon en opvolger Titus uit Jeruzalem meebracht. Daar had hij de tempel verwoest.

De architect van het Colosseum, dat plaats bood aan zo’n 50.000 mensen, was waarschijnlijk een zekere Gaudentius. Hij stierf later in zijn eigen arena, als christen.

Op 21 april van het jaar 80 –de stad was jarig– werd het Colosseum alvast ingehuldigd. Het was honderd dagen lang feest: gladiatoren bevochten elkaar, 9000 wilde dieren werden gedood. De arenabak kon ook nog onder water worden gezet om er zeeslagen na te spelen, maar dat was voor later.

17077817.JPG
Christenvervolging in de eerste eeuw. beeld Wikimedia

Hoeveel christenen en andere terdoodveroordeelden er in het Colosseum omkwamen, weet niemand. Al werden christenen niet systematisch uitgeroeid of voor de leeuwen gegooid, ze werden toch als „staatsgevaarlijk” gezien. Aan de heidense cultussen en keizerverering deden ze niet mee.

In 325 schafte de christelijke keizer Constantijn de Grote de gladiatorengevechten af, maar later werden ze weer ingevoerd. Nadat de spelen in 523 definitief ten einde waren, raakte het Colosseum in verval. Paus Benedictus XIV liet er in 1743 een kerkje in bouwen. En hij plaatste in het Colosseum een groot kruis, ter herinnering aan de vele christenen die er aan hun einde waren gekomen.

Het tweeduizend jaar oude Colosseum heeft momenteel geen arenavloer. Daardoor is nu het ondergrondse gedeelte nog te zien, waar de wilde dieren en de gladiatoren wachtten tot ze de arena in moesten. Met de nieuwe vloer moet het gebouw ook voor grote culturele evenementen gebruikt kunnen worden.

17077814.JPG
Artist’s impression van de nieuwe vloer. beeld Handout

Het Italiaanse ministerie van Cultuur maakte zondag bekend hoe de nieuwe vloer in het Colosseum eruit gaat zien. Het is de bedoeling dat er een vloer van roterende houten planken wordt aangebracht, die ervoor zorgt dat het ondergrondse gedeelte geventileerd en verlicht blijft. De arenavloer van zo’n 3000 vierkante meter moet in 2023 gereed zijn voor publiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer