Denemarken ziet af van Janssen in vaccinatieprogramma
Het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson) is geschrapt uit het officiële vaccinatieprogramma van Denemarken. De Deense autoriteiten hebben besloten af te zien van de inzet van het middel omdat het in zeldzame gevallen bloedstolsels kan veroorzaken.
Volgens de krant Ekstra Bladet wordt het echter mogelijk je vrijwillig te laten inenten met Janssen of met AstraZeneca. Met dat laatste middel was Denemarken als eerste land in Europa gestopt nadat er bij een paar mensen na vaccinatie vergelijkbare bloedproblemen waren opgetreden als bij Janssen.
Het was eigenlijk de bedoeling dat het Janssen-vaccin een grote rol zou hebben bij het inenten van de bevolking, ook omdat er maar een prik nodig is. De autoriteiten hadden van Janssen de meeste doses besteld. Maar de voordelen wegen niet op tegen het risico, aldus de verantwoordelijke Deense gezondheidsinstantie.
Door het schrappen van Janssen wordt een vertraging van vier weken verwacht bij het vaccineren. Met Janssen had vooral de inenting van jongere Denen versneld moeten worden. Volgens de nieuwe planning moet iedereen boven de 16 jaar nu eind augustus zijn gevaccineerd.
De Europese medicijnenwaakhond EMA en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO keurden Janssen goed. Zij wijzen erop dat de gevaarlijke bijwerkingen nauwelijks voorkomen.
In Nederland wordt het vaccin van Janssen uit Leiden wel gebruikt. De eerste groepen die het middel krijgen zijn ziekenhuismedewerkers en cliënten en medewerkers van instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het coronadashboard van de overheid schat dat tot nu toe bijna 40.000 mensen dat vaccin toegediend hebben gekregen. In de loop van deze week moet dit stijgen naar ruim 80.000 en eind mei zouden al bijna 160.000 Nederlanders het Janssen-vaccin moeten hebben gekregen. Janssen zou in de maanden april, mei en juni zo’n 3 miljoen doses moeten leveren, genoeg om evenveel mensen te vaccineren.