Zorgen bij Vluchtelingenwerk en veteranen over Afghaanse tolken
Vluchtelingenwerk Nederland en veteranen maken zich grote zorgen over tientallen Afghaanse tolken die voor Nederlandse troepen hebben gewerkt. Zonder extra maatregelen wacht de tolken een vreselijk lot in Afghanistan, vrezen ze.
Sinds 2019 is er een regeling die hun komst naar Nederland moet bespoedigen, maar die heeft maar in beperkte mate effect gesorteerd, zeggen ze vrijdag in de Volkskrant.
„We maken ons echt zorgen”, zegt Hiske van den Bergh van Vluchtelingenwerk Nederland. Precieze cijfers over tolken ontbreken, omdat de IND ze niet apart registreert. „Voor zover wij er zicht op hebben, zijn er sinds eind 2019 niet meer dan 25 tot 30 tolken alleen of met hun gezin naar Nederland gekomen.”
Van den Bergh vindt dat er snel iets moet gebeuren om de tolken naar Nederland te halen. Ook Anne-Marie Snels, de pas afgetreden voorzitter van de militaire vakbond AFMP, luidt de noodklok.
Zeker nu de VS het vertrek van alle troepen uit Afghanistan hebben aangekondigd. „De tijd dringt, dus hoe gaan wij voor elkaar krijgen dat die belangrijke groep tolken die daar nog zit, op tijd hierheen komt”, zegt Snels tegen de krant, „wetende dat de ambtelijke molens, ook van de IND en de ambassade in Kabul, uitermate traag draaien? Mensen moeten veel sneller hierheen worden gehaald.”
Aan de Tweede Kamer schreef minister Ank Bijleveld van Defensie onlangs dat er al „tientallen” tolken hierheen zijn gehaald. Maar Vluchtelingenwerk en betrokken veteranen vrezen dat er nog veel tolken in Afghanistan zitten – waar hun leven direct gevaar loopt. „Het is bekend dat er een prijs op het hoofd van deze mensen staat”, zegt Snels. „Defensie zegt altijd: we laten niemand achter. Dat moet ook voor Afghaanse tolken gelden.”
Machtsvertoon
De aftocht van de NAVO-troepen uit Afghanistan is ondertussen begonnen, aldus een NAVO-bron donderdag. De terugtrekkende militairen worden „met alle benodigde maatregelen” beschermd. Of onder de eerste troepen die onderweg naar huis zijn zich ook al Nederlanders bevinden, is onduidelijk.
Met het vertrek van internationale troepen laait ook het geweld weer op. Dat zeggen de plaatselijke autoriteiten, die spreken over honderden doden in de afgelopen twee weken. Inlichtingenchef Ahmad Zia Siraj zegt dat de taliban het geweld inmiddels hebben opgevoerd tot het „hoogste niveau”.
Volgens andere functionarissen proberen de extremistische taliban met veel machtsvertoon gebieden te veroveren nu buitenlandse militairen zich terugtrekken. Het geweld zou fors zijn toegenomen nadat de Amerikaanse president Joe Biden bekend had gemaakt dat zijn troepen uiterlijk 11 september zijn vertrokken uit het land.