Gerbrand stond oog in oog met een wolf
Gerbrand Mulder (42) stond twee weken geleden oog in oog met een wolf. Hij wist er prachtige foto’s van te maken. „Het gaf echt een adrenalinekick.”
De Barnevelder probeert elke week wel een keer de natuur in te gaan om foto’s te maken. „Meestal op zaterdag, nu een keer op vrijdag.”
Op weg naar een ander natuurgebied kwam Mulder langs het Wekeromse Zand. „Toen dacht ik: laat ik eerst hier maar eens kijken naar jonge moeflons en de zonsopgang.”
Moeflons zijn wilde schapen. Zij lopen sinds 1975 in het natuurgebied tussen Wekerom en Lunteren.
Mulder had zich nog maar net geïnstalleerd aan de rand van een zandverstuiving toen hij in zijn ooghoek wat zag bewegen. „Eerst geloofde ik niet wat ik zag. Maar al snel wist ik het zeker: daar loopt een wolf. Ik dacht maar aan één ding: foto’s maken, foto’s maken.”
Lens
„Ik baalde al, want ik had een kleinere lens op m’n spiegelreflexcamera zitten omdat ik de zonsopkomst aan het fotograferen was. Gelukkig had de wolf mij nog niet gezien en kon ik m’n telelens erop zetten, richten en klikken. Toen draaide hij mijn kant op en keek hij me recht aan. Een geweldig moment! Daarna ging de wolf er als een pijl uit een boog vandoor.”
Bang was Mulder niet voor het roofdier. „Het is wel een majestueuze verschijning. Die blik in zijn ogen is indrukwekkend.”
Discussie
In de discussie over de vraag of de wolf in Nederland mag rondlopen, mengt Mulder zich niet. „Voor mij was het een prachtige ervaring. Heel mooi dat ik dit mocht meemaken. Ik weet van natuurfotografen die al jaren op zoek zijn naar de wolf en die er nog nooit één voor de camera gehad hebben. En ik loop er zo maar tegen aan.”
Meestal wordt de locatie waar een wolf is gezien niet gelijk openbaar gemaakt. Maar nadat een woordvoerdster van gebiedsbeheerder het Geldersch Landschap aangaf dat ze er geen moeite mee had, is de locatie vrijgegeven.
Mulder realiseerde zich wel gelijk dat de wolf het einde kan betekenen van de moeflons die binnen het raster van het Wekeromse Zand rondlopen. „Dat zijn natuurlijk makkelijke prooien voor zo’n dier. Ik zou het wel jammer vinden als de moeflons hier verdwenen.”