VK straft veertien Russen voor corruptiepraktijken
Het Verenigd Koninkrijk legt sancties op aan veertien Russen die betrokken waren bij de corruptiezaak die de in 2009 overleden Russische advocaat Sergej Magnitski aan het licht heeft gebracht. Deze corruptiebestrijder was gevangengezet nadat hij de enorme belastingfraude had onthuld.
De Russen deden volgens Londen mee aan het wegsluizen van 230 miljoen dollar aan staatseigendom. Zij krijgen geen Brits visum meer en kunnen niet meer bij hun banktegoeden in het Verenigd Koninkrijk. Naast de Russen zijn strafmaatregelen opgelegd aan acht mensen uit Zuid-Afrika, Zuid-Sudan en Latijns-Amerika.
Het betreft de eerste sancties op grond van nieuwe Britse anti-corruptiewetgeving. „Corruptie vergiftigt de bron van democratie”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab in een verklaring. Hij kreeg direct bijval van zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken.
De 37-jarige Magnitski was een belangrijke getuige in een proces over belastingontduiking. De jurist werd voor belastingfraude aangeklaagd en vastgezet nadat hij Russische overheidsfunctionarissen van corruptie had beschuldigd. Magnitski is mishandeld in de gevangenis en overleed daar door gebrek aan adequate medische zorg, stelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eerder toen het Rusland in deze zaak veroordeelde.
De VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de drie Baltische staten hebben een wet vernoemd naar Magnitski, waarmee sancties aan mensenrechtenschenders (kunnen) worden opgelegd. De EU heeft ook zo’n strafstelsel.