Vrijwilligers zien na 40 dagen zelfisolatie in grot daglicht
Een groep van vijftien Franse vrijwilligers heeft na een experiment van veertig dagen zelfisolatie in een grot in de Pyreneeën zaterdag voor het eerst weer daglicht gezien. De deelnemers tussen de 27 en 50 jaar kwamen met bleke gezichten, maar in goede gezondheid naar buiten.
Zij zaten vrijwillig opgesloten in de koele duisternis om te zien hoe zij zouden reageren op de isolatie zonder daglicht en in uitdagende omstandigheden, onder meer in hun denken, doen en laten. Zij zaten opgesloten in de grot van Lombrives in het departement Ariège, nabij Andorra. Daar moesten zij het doen zonder telefoon en andere communicatiemiddelen, zonder horloge en zonder daglicht. Ook hadden ze niet de beschikking over comfort, moesten zelf op een fiets elektriciteit opwekken en leven bij een constante temperatuur van 12 graden Celsius.
De bedoeling van het experiment van de Frans-Zwitserse onderzoeker Christian Clot was om na te gaan hoe groot het aanpassingsvermogen van mensen is onder zulke omstandigheden, zonder besef van onder meer tijd en ruimte. De uitkomsten zouden van belang kunnen zijn voor het aanpassingsvermogen van de mens in het geval van isolatie, zoals bijvoorbeeld tijdens de coronapandemie.
Andere wetenschappers trekken het experiment in twijfel. Zij hebben kritiek op het feit dat er geen controlegroep was om de bevindingen mee te vergelijken.
Later op de zaterdag geven de deelnemers aan het experiment tekst en uitleg over hun ervaringen.