Bondskanselier Merkel: ik wist niet eerder van fraude Wirecard
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt niets te hebben geweten van de grote fraude bij het failliete fintechbedrijf Wirecard voordat het schandaal in juni vorig jaar bekend werd. Zelf had ze Wirecard eerder nog gepromoot op een reis naar China. Maar daar zou niks achter gezocht moeten worden, benadrukte ze vrijdag voor een parlementaire commissie. Volgens Merkel is het normaal dat de Duitse overheid op buitenlandse reizen opkomt voor de belangen van Duitse bedrijven.
Merkel wordt verhoord door de parlementaire commissie die in Duitsland onderzoek doet naar de miljardenfraude. Doel is om uit te vinden wat de regering wist en wanneer. De affaire heeft namelijk veel stof doen opwaaien, temeer daar uit onderzoek is gebleken dat er contacten waren tussen Wirecard, voormalige medewerkers van de Duitse inlichtingendiensten en de hoogste regeringskringen.
Wirecard werd gezien als een Duits succesverhaal. Toen er al enkele jaren berichten waren over financiële malversaties bij het bedrijf, gaf Wirecard vorig jaar juni toe dat er enkele miljarden euro’s misten en waarschijnlijk nooit hadden bestaan. Drie dagen later was het financiële concern failliet. Ondanks dat er al eerder aanwijzingen waren dat er zaken niet klopten bij Wirecard, reageerden zowel accountants als toezichthouders niet of nauwelijks.
Ook de Duitse minister van Financiën Olaf Scholz werd deze week verhoord. Hij wees toen alle verantwoordelijkheid voor de ineenstorting van het bedrijf af. Volgens Scholz zijn het bedrijf en de accountants verantwoordelijk voor de fraude. „Deze fraude is elf jaar lang niet ontdekt omdat de accountants die de financiële situatie moesten beoordelen de boeken telkens goedkeurden”, stelde Scholz.
Parlementariërs meenden juist dat Scholz politieke verantwoordelijkheid draagt omdat de Duitse financiële toezichthouder BaFin onder zijn ministerie valt. Die verzuimde ook om actie te ondernemen terwijl er wel aanwijzingen voor fraude waren.
Het schandaal rond Wirecard kostte het hoofd van de Duitse financieel toezichthouder BaFin al zijn baan. Die waakhond zal ook worden gereorganiseerd onder een nieuwe topman.