‘Afzien van meivakantie zorgpersoneel hartstikke pijnlijk’
Het is „hartstikke pijnlijk” als ziekenhuispersoneel geen meivakantie kan nemen terwijl de beroepsgroep „aan het eind van het Latijn is en toe aan rust”. Dat zegt Michel van Erp van belangenorganisatie NU’91 in reactie op berichten hierover. „We hebben hier te maken met een beroepsgroep die geen collega’s en patiënten in de steek zal laten, maar dat is wel met alle gevolgen van dien, dat gaat zich een keer wreken.”
Hij noemt het personeelstekort „gigantisch” en roept de bevolking op om zich aan de basisregels te blijven houden om te voorkomen dat de ziekenhuisbezetting verder oploopt.
Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, zegt tegen het ANP dat het „veel te ver voert om te zeggen dat er in mei niemand op vakantie kan gaan. Dan zou ik niet conform de waarheid spreken”. Ze baseert zich op gesprekken maandag met wel dertig zorgmedewerkers uit het hele land „van Rotterdam tot Assen”. Het beeld is heel wisselend en het hangt ook erg af van het ziekteverzuim in de hospitalen en de programma’s in de operatiekamers. „Maar er zijn ziekenhuizen die voldoende ruimte zien om mensen vrij te geven, al is het misschien niet altijd in mei.”
Een deel van de ziekenhuizen vraagt het personeel af te zien van vrije dagen in de meivakantie. Met name op de intensive care- en Covid-afdelingen is de druk zo hoog dat verlof voor artsen en verpleegkundigen er nauwelijks inzit, meldde de Volkskrant na een rondgang langs ziekenhuizen in onder meer Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Sittard.
„Veel ziekenhuizen vragen nu aan personeel of het mogelijk is om de vakantie te verplaatsen”, zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg. „Teamleiders vragen hun mensen of zij het nog even kunnen volhouden, of dat vakantie echt noodzakelijk is.”
Personeel wordt nog niet gedwongen af te zien van vakantie. „Dat is echt een draconische maatregel”, zegt Berden. „We bekijken van dag tot dag scherp of dat nodig is, maar daar zijn ziekenhuizen ontzettend terughoudend in.”
Peter de Jager, hoofd van de ic in het Jeroen Bosch-ziekenhuis in Den Bosch vindt dat politiek en de ziekenhuizen maanden geleden al landelijke plannen hadden moeten maken om de meivakantie goed door te komen.