Verblijfsvergunning voor vluchteling Jacob
De 13-jarige vluchteling Jacob en zijn moeder mogen in Nederland blijven. Ze hebben dinsdag een verblijfsvergunning gekregen.
De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) ziet dat er niet voldoende band is met Armenië, meldt hun advocaat Wil Eikelboom. Een petitie om Jacob te laten blijven werd in een paar dagen ruim 160.000 keer getekend.
Jacob vluchtte met zijn moeder in 2015 uit Syrië, maar ze hebben volgens de IND ook Armeense wortels. Omdat Armenië geldt als een veilig land, wilde de dienst ze daarheen uitwijzen.
Toen zij uit Syrië wilde vluchten vroeg de moeder met een beroep op verre voorouders een Armeens paspoort aan, want daarmee zouden ze makkelijker naar Europa kunnen reizen. Ze gaven aan dat ze Armeense christenen waren. Omdat de moeder het Armeense paspoort kreeg, gold zij voor de IND ook als Armeens en kon zij met haar kind worden uitgezet. Moeder en zoon procederen al sinds 2016 tegen dat besluit, maar hebben hun zaak recent bij de Raad van State verloren. Daarom kwam onder andere burgerbeweging De Goede Zaak in actie. In de Tweede Kamer werden vragen over de zaak gesteld.
Ook programmamaker Sinan Can trok zich het lot van het tweetal aan. Volgens hem woont de familie van de twee al vier generaties lang niet meer in Armenië. „Ze hebben daar totaal geen binding mee”, aldus Can die aangaf dat Jacob een Nederlands kind is geworden en op een Nederlandse school in de brugklas zit. „We eisen een humaan asielbeleid. Zo gaan we niet met mensen om”, liet hij eerder weten.
Jacob en zijn moeder maakten in 2015 met een bootje de overtocht naar Griekenland. Vanuit Samos gingen ze met de bus, de trein en lange stukken lopend naar Nederland. Toen ze in Nederland kwamen, werden ze opgevangen in Kamp Heumensoord, op de plek waar gewoonlijk de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse overnachten. Later kregen ze drie maanden onderdak bij een journalist en tegenwoordig bewonen ze een flat, waar ze onder andere met de hulp van de Voedselbank zich redden. Jacob zit op het voortgezet onderwijs.
Volgens advocaat Eikelboom zijn er nog ongeveer 25 van dit soort gevallen in Nederland. Het gaat in alle gevallen om mensen die met een Armeens paspoort uit Syrië zijn gevlucht.