Duitse beleggers somberder door virusbeperkingen
Beleggers in Duitsland hebben minder vertrouwen in het economische herstel van de grootste economie van Europa. Daarmee is sprake van een trendbreuk, die wordt aangewakkerd door de strengere maatregelen die de regering in Berlijn aankondigde om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Volgens een graadmeter van onderzoeksinstituut ZEW daalde het vertrouwen in april naar een stand van 70,7 waar dat in maart nog 76,6 was. De afname van het vertrouwen was sterker dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend.
Ondanks inspanningen van bijvoorbeeld huisartsen om het vaccinatietempo op te schroeven, zit Duitsland nog volop in de derde coronagolf. Het is nog niet duidelijk wanneer de coronamaatregelen afgebouwd kunnen worden.
De vrees voor een strengere lockdown leidde tot een daling van de verwachting wat betreft de bestedingen door particulieren, meldt ZEW. Daarbij benadrukt het instituut dat de verwachtingen voor de export zijn gestegen.
De regering van bondskanselier Angela Merkel kwam dinsdag met een wetsvoorstel waarmee het buiten de deelstaten om zelf lockdowns kan opleggen. Merkel houdt federaal ingrijpen bij de bestrijding van het coronavirus voor noodzakelijk, omdat de deelstaten telkens minder streng willen optreden dan zijzelf nodig acht.
Recente gegevens lieten eerder een verrassende daling zien van de industriële productie in het land. Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank, heeft gezegd dat het Duitse economische herstel later kan aantrekken dan eerder aangenomen.